ПРЕДСТАВНИЦИ ПАТРИОТСКИХ УДРУЖЕЊА НИША У КОМАНДИ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ

Поводом завршетка календарске године, на предлог пуковника у пензији Анђелка Милићевића, члана Председништва СУБНОР-а Србије и координатора СУБНОР-а Србије за југоисточну Србију и Расински управни округ, представници нишких патриотских удружења обишли су Спомен собу Копнене војске.

У Команди Копнене војске, чланове удружења примио је командант Копнене војске, генерал-потпуковник Милосав Симовић са сарадницима-пуковницима Владицом Вучковићем и Драганом Љубићем. Током обиласка Спомен собе, представници удружења су одали пошту страдалим војницима, полицајцима и цивилима у ослободилачким ратовима Србије.

Након обиласка Спомен собе Копнене војске, одржан је састанак. Том приликом се присутнима обратио командант Копнене војске: „Војска Србије је правни наследник Војске Србије и Црне Горе, а она Војске Југославије, а она ЈНА, а она Југословенске Армије, а она Народно Ослободилачке Војске Југославије, а она Југословенске Војске, а она Војске Краљевине Србије, а она Војске Кнежевине Србије, а она следбеник Карађорђевих и Милошевих устаничких војски. Припадници Копнене војске Војске Србије, поштују и поштоваће лик и дело, сваког часног официра подофицира и војника Војске Србије и Црне Горе, Војске Југославије, ЈНА, Југословенске Армије, Народно Ослободилачке Војске Југославије, Југословенске Војске, Војске Краљевине Србије, Војске Кнежевине Србије и устаничких војски Карађорђа и Милоша.

Сваки период постојања војске, има краћи или дужи, и мањи или већи значај. Период постојања ЈНА је дужи и већи. Она је настала 1. марта 1945. године реорганизацијом Народно Oслободилачке Војске и партизанских одреда Југославије у Југословенску Армију, а 1951. је преименована у ЈНА и била оружана сила СФРЈ до 1992. године, када је реорганизована у Војску Југославије. Од јединица ЈНА у БиХ настала је Војска Републике Српске, а од јединица ЈНА у Хрватској Војска Републике Српске Крајине.

После Другог светског рата Југословенска Армија и ЈНА са бројним стањем људи и борбене технике којом је располагала, била је једна од највећих европских војски на победничкој и антифашистичкој страни. Дан ЈНА се деценијама славио сваке године 22 децембра, поштујући дан када је 1941. године формирана славна Прва пролетерска бригада Народно Ослободилачке Војске, а као успомену на први ватрени окршај, прву борбу, јер је прво слављен 21. децембар, када је био Стаљинов рођендан, а онда је због Инфорбироа 1948. године, промењен датум и славњен је 22. децембар. Бригада је на свом ратном путу прешла преко 20.000 километара и одликована је Орденом народног хероја.

Свим руководствима, свих нишких удружења ослободилачких ратова, хвала што сте се данас поклонили сенима наших предака у Спомен соби. Захваљујући жртвама наших предака: у српско-турском рату, Балканским ратовима, Првом и Другом светском рату, у грађанском рату у бившој СФРЈ, захваљујући жртвама на Кошарама и Паштрику и широм Косова и Метохије 1998. године, захваљујући жртвама током НАТО агресије и у Копненој зони безбедности, сви ми, данас живимо у слободи, и безбрижно у нашим топлим домовима уживамо, гледајући светско првенство у фудбалу.

Свим потомцима ратника Балканских ратова и Првог светског рата, желим добро здравље и општи напредак. Даме и господо потомци ратника, надахњујте нас славним биткама и славним личностима из славног периода победничке Србије и победничке Српске војске.

Свим војним ветеранима ЈНА, свим члановима: Клуба генерала, Удружења војних пензионера, Удружења ветерана 63. падобранске бригаде, Удружења потомака ратника Србије 1912-1920, Удружења за заштиту права бораца, Удружења пензионисаних припадника војске и војних ветерана, Удружења бораца – Око соколово, Удружења пензионисаних подофицира Србије, Друштва за неговање слободарских традиција Србије, Удружења ветерана органа безбедности и Војне полиције, желим добро здравље. Желим да сви војни ветерани буду поносни на свој рад у војсци и допринос борбеној готовости војске у којој су службовали. Ви сте деведесетих година прошлог века, поштујући дату војничку заклетву, били учесници ратова и верни држави којој сте служили. Сви ви који сте се витешки понашали у ратовима, ви који сте били храбри, а поштовали норме међународног ратног права, немате разлог да ходате погнуте главе, већ достојанствено и поносно.

Свим војним ветеранима победничког ослободилачког покрета у Другом светском рату, а још увек их има живих, желим добро здравље. Они су били храбри, пожртвовани и истрајни. Те врлине су биле путоказ бројним генерацијама официра, подофицира и војника ЈНА, после тог рата, све до данашњих дана. Свим члановима СУБНОР-а на челу са генерал-мајором у пензији Видосавом Ковачевићем желим добро здравље, срећу и успех. Захваљујем се СУБНОР-у из Ниша, нарочито пуковнику у пензији Анђелку Милићевићу јер је иницирао да се видимо поводом краја 2022. године, што је пре вирусне инфекције и била пракса у Команди Копнене војске. Идеја да се видимо и поводом 22. децембра, некада Дана ЈНА, веома је симпатична. Због обавеза Команде Копнене војске на терену, нисмо у могућности да сусрет организујемо 22. децембра, већ смо га организовали данас. Хвала вам што сте се поклонили сенима припадника ЈНА који су дали животе за војску у којој су служили и државу којој су служили, нашим храбрим војницима у НАТО агресији и онима који страдаше 1998. године на Косову и Метохији, погинулим Нишлијама у српско-турском рату, Балканским ратовима, Првом и Другом светском рату. Данас смо на неки начин обележили 22. децембар. Следеће године то ћемо поновити, а можемо на исти начин и обележити сећање на датуме оснивања осталих војски пре и после Југословенске Народне Армије.

Пуковнику Милићевићу који је после успешне официрске каријере, после комадовања бригадама и гарнизонима, после обављања дужности начелника штаба корпуса, срцем и душом ангажован у СУБНОР-у и који осећа и воли слободарске традиције српског народа, желим добро здравље.

Иницијатор окупљања, пуковник Милићевић се у име председника СУБНОР-а Србије генерал-мајора у пензији Видосава Ковачевића и свих председника нишких патриотских удружења захвалио команданту Копнене војске на издвојеном времену. „Сретни смо што је Команда Копнене војске у Нишу, на челу са командантом генерал-потпуковником Милосавом Симовићем, који увек има разумевање за било који вид помоћи, а посебно када обележавамо значајне датуме из наше славне историје. Подсећања ради, Савез удружења бораца народноослободилачког рата Србије организује Свечани скуп поводом обележавања 80 година формирања партизанских бригада и дивизија 21. и 22. децембра, елитних јединица НОВЈ чији су борци на својим плећима, уз невиђено јунаштво и храброст и уз огромне жртве сврстали српски народ и остале народе Југославије у строј победника у Другом светском рату и донели нам слободу као највећу цивилизацијску вредност коју и данас уживамо. А 22. децембра је обележаван Дан ЈНА, пошто смо сви били војници, питомци, подофицири и официри”, рекао је Милићевић. „Господине генерале, Ви сте човек и војник, који гледа много више напред, што би се рекло за два копља испред осталих. У почетку Вас неко не разуме за нешто што кажете и урадите, а после неког времена, ипак Вас разуме. Пренесите преко начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, поздраве и подршку свих нас из удружења, председнику Србије, Александру Вучућу, министру одбране Милошу Вучевићу и њему, начелнику, свим институцијама наше државе, у решавању врло озбиљних проблема у очувању нашег народа на Косову и Метохији и очувању државе Србије. Данас нам је врло потребно јединство и слога нашег народа. Хвала Вам на свему што чините за нашу војску и народ Србије. Народ Србије и СУБНОР Србије имају велики дуг према Вама, зато што сте у овој кући направили вековни музеј на једном месту, а увек скромно говорите, како је то дело и рад Ваших, како Ви кажете, златних старешина и војника. Увек сте на путу правде, оних који су донели слободу свом народу. Без обзира да ли се ради о балканским, светским ратовима и закључно са НАТО агресијом. Увек сте осуђивали братоубилачке ратове. Један је генерал Симовић”, закључио је пуковник Анђелко Милићевић.

13.12.2022