ВЕТЕРНИК: ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА СРБА У АКЦИЈИ „БЉЕСАК“

У Ветернику код Новог Сада у организацији Удружења бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих Војводине обележено је страдање српског народа у војно-полицијској акцији „Бљесак“. Обележавању овог догађаја присуствовали су бројни грађани Ветерника и околине и сами пореклом из Славоније, затим представници града Новог Сада, Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Фонда за избегла, расељенa лицa и за сарадњу са Србима у региону, СУБНОР АПВ, СУБНОР града Новог Сада, СУБНОР Кикинде и други.

У ветерничком храму Светог Симеона мироточивог у Ветернику одржан је помен страдалима. Након парастоса одржан је спомен испред МЗ Ветерник.

Војно-полицијска акција „Бљесак“ била је запоседање дела Западне Славоније, територије која је била званично под заштитом снага УН. У тој акцији убијене су 283 особе српске националности с простора Западне Славоније, међу којима 57 жена и деветоро деце, а протерано је најмање 15.000 Срба. Међу 283 жртве у једном дану, била је и осмочлана породица Вуковић, са две девојчице од осам и дечаком од девет година.

У Ветeрнику живи око две и по хиљаде протераних из Западне Славоније. У протеклих пет година, у порти цркве у Ветернику одржава се скуп сећања, па је дата иницијатива да се ту подигне и споменик страдалима.