КОМЕМОРАЦИЈА У РАЧИ – ЧАС ИСТОРИЈЕ И СЕЋАЊА

У Рачи је 1. маја одржан традиционални комеморативни скуп у знак сећања на трагичну погибију десет бајнобаштанских родољуба које су првог мајског дана заклали четници Душана Радовића-Кондора. На спомен обележје венце су положиле  делегације СУБНОР-а Бајина Башта, Ужице, Ваљево и Севојно и Удружења пензионера Бајина Башта.

Након полагања венаца и одавања поште погинулима, скупу се обратио Ратомир Матић, заменик председника СУБНОР-а Бајина Башта:

„Овај данашњи скуп, који  већ традиционално представља час историје, посвећујемо свим жртвама фашизма и људског безумља, али и последицама које су у нама, и после 78 година, изазивају осећај туге и гнев. Десет наших суграђана различитих генерација, жртве су зла и помраченог ума. Они су своје животе дали само зато што су били присталице слободарских тежњи и идеја. Њихова имена су: Рајко Вилотијевић, Петар Глишић, Љубомир Живковић, Спасоје Ивановић, Вељко Караклић, Обрад Милутиновић, Олга Мићић, Светомир Павловић, Душан Тришић и Катарина Чучковић, истакао је Матић“.

Посебно  је било дирљиво сећање једног од живих сведока овог трагичног догађаја у Рачи, 91 годишњег Бранка Мићића, када је међу десет жртава била и његова сестра Олга.

„Породице  које  су изгубиле своје ближње и данас тугују, жалост није мања и ако је прошло  78 година и то понајвише због свирепости злочина. Сама помисао на  убиство људског створа клањем, код нормалног човека изазива ужас. Верујем да сведоци тог  злочина имају ноћнe море још увек. Код мене је то чест случај“.

На повратку из Раче, делегације СУБНОР-а  Ужица и Севојно, на месном гробљу у Бајиној Башти, запалили су свеће на гробу Миодрага Мија Тришића.