ИЗБОРНА СКУПШТИНА СУБНОР-a БЕЛА ПАЛАНКА

Савез удружења бораца народноослободилачких ратова Србије успешно је наставио с даљим организационим јачањем и омасовљавањем чланства ове борачке организације. Тако је, у низу организационог успостваљања општинских и градских одбора СУБНОР-а Србије, 29. априла 2022. године у Свечаној сали СО Бела Паланка, одржана изборна скупштина СУБНОР-а Општинског одбора Бела Паланка.

Пре почетка рада изборне скупштине делегација СУБНОР-а Србије, у саставу пуковник у пензији Анђелко Милићевић, члан председништва СУБНОР-а Србије и координатор за југоисточну Србију и Расински управни округ, Александар Ракић, координатор СУБНОР-а Србије за југоисточну Србију и Расински управни округ, и Момчило Јовић, председник СУБНОР-а општине Црвени крст из Ниша и члан ГО СУБНОР-а Ниш, Mилан Стојановић координатор СУБНОР-а за Пиротски округ информисала Мирослава Маринковића, заменика председника СО Бела Паланка, о активностима које спроводи СУБНОР Србије.

Изборној скупштини, поред делегације СУБНОР-а Србије, присуствовали су: Драгана Тончић, начелница Пиротског управног округа, Мирослав Маринковић, заменик председника СО Бела Паланка, потпуковник Зоран Андоновић, начелник Центра Министарства одбране, Милан Стојановић, координатор СУБНОР-а Србије за Пиротски округ, Пеца Тодоровски, председник СУБНОР-а града Пирот, Никола Божић, заменик председника СУБНОР-а града Пирот, Невенко Перић, секретар СУБНОР-а града Пирот.

Изборна скупштина, којом је руководио пуковник Анђелко Милићевић, отпочела је химном Републике Србије „Боже правде“, а након тога је минутом ћутања одата почаст свим погинулим и настрадалим у ослободилачим ратовима Србије.

Све одлуке скупштине су усвојене једногласно, а најзначајније су усвајање Статута СУБНОР-а Општинског одбора Бела Паланка и избор руководства Општинског одбора СУБНОР-а Бела Паланка.

Изборна скупштина је за председника скупштине изабрала Бојана Величковића, дипломираног инжењера агрономије, помоћника председника општине Бела Паланка, учесника рата 1991. и 1999. године; за председника СУБНОР-а општинског одбора Бела Паланка, Радета Младеновића, инжењера пољопривреде, члана општинског већа СО Бела Паланка, учесника рата 1991. и 1999. године; за заменика председника општинског одбора, Горана Игића, ветеринарског техничара, заменика председника скупштине Бела Паланка, учесника рата 1991. и 1999. године; за председника надзорног одбора Александру Николић, дипломираног економисту, начелницу општих послова СО Бела Паланка; и за секретара уједно благајника Ивана Живковића, референта општих послова у СО Бела Паланка, учесника рата 1991. и 1999. године.

На крају изборне скупштине присутнима се најпре обратио новоизабрани председник СУБНОР-а општинског одбора Бела Паланка Раде Младеновић који је указао на основне задатке и активности ове борачке организације на омасовљавању чланства и конкретним обавезама који проистичу из статута и плана рада. О задацима борачке организације скупу се обратио и Милан Стојановић, координатор СУБНОР-а Србије за Пиротски округ који је том приликом такође указао на значај организационог деловања борачке организације Пиротског управног округа.

Потпуковник Зоран Андоновић, начелник Центра Министарства одбране Пирот, између осталог, нагласио је да ће се Центар заложити на што бољем законском регулисању статуса бораца ослободилачких ратова, а посебно учесника ратова 1991. и 1999. године, имајући при том у виду да је из општине Бела Паланка у овим ратовима мобилисано око хиљаду војних обвезника.

Заменик председника СО Бела Паланка Мирослав Маринковић, у свом обраћању делегатима изборне скупштине, обећао је да ће општина, у границама својих могућности, омогућити овој, за ову релативно малу средину, бројној борачкој организацији, оптималне услове за рад – просторије, материјалну и другу помоћ. И Драгана Тончић, начелница Пиротског управног округа, такође је рекла да ће се заложити за стварање неопходних услова како би чланови СУБНОР-а и сви борци пиротског региона остварити загарантована права која им по закону припадају.

Коначно, пуковник у пензији Анђелко Милићевић, члан председништва СУБНОР-а Србије и координатор за југоисточну Србију и Расински управни округ, изразио је пуно поверење у новоизабрано руководство јер руководство највећим делом чине чланови извршне власти општине Бела Паланка. А Бела Паланка, као је он нагласио, позната је по својим суграђанима који су као врхунски интелектуалци с процентуално највећим бројем доктора наука и других стручњака у Србији, њихови садашњи представници у локалној власти и друштвеној заједници умети да усмере СУБНОР свога краја на највише домете.

29

Општински одбор СУБНОР-а

Бела Паланка