VIII војвођанска бригада

СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА 67. ГОДИШЊИЦА
ФОРМИРАЊА 8. ВОЈВОЂАНСКЕ НОУ БРИГАДЕ

На пропланку „ЈАБУКА“ на Фрушкој гори, свечано је обележена 67. годишњица од формирања 8. ВОЈВОЂАНСКЕ НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКЕ УДАРНЕ БРИГАДЕ, уз присуство малобројних, али још увек чилих бораца прослављене бригаде и делегације СУБНОР-а АП Војводине на челу са Председником СВЕТОМИРОМ АТАНАЦКОВИЋЕМ, Градског одбора СУБНОР-а Суботице, на челу са Председником ВЛАДИМИРОМ ВЕЧИЋЕМ, као и делегације Секције војвођанских бригада из Београда.

Евоцирајући успомене и сећање, друг МИТА БУГАРСКИ, борац 8.војвођанке бригаде  је истакао: „ Тога јутра, 12. септембра 1944. године, освануо је исти овакав сунчан и топао дан. На пропланку, овде на простору „јабуке“ из неколико праваца, из шуме долазиле су групе бораца, постројавали се један поред другог, да би на крају МИЛАН КОРИЦА – КОВАЧ, рекао: Другови, од овога момента ово је 8. ВОЈВОЂАНСКА УДАРНА БРИГАДА,“ у строју је било 840 бораца, за оно време велика формација.

По формирању бригада је кренула на свој ратни пут преко Срема, и свој први борбени окршај је имала у подунавском селу СУРДУК и то из окружења. Успела је да ту борбу добије и пребаци се у Банат, где се још допунски попуњава свежим борцима из банатских одреда, посебно из Карађорђевачко-Петровградског и тако попуњена и опремљена већ средином октобра 1944. године враћа се у Бачку и креће се преко Жабља ка Новом Саду да би 22/23.октобра прошла кроз Нови Сад и наставила пут ка северу односно Суботици. У Суботици се поново допуњава борцима суботичког одреда и наставља свој ратни пут ка Батини где води крваве борбе и прелази у Барању, затим Славонију, водећи најтеже борбе око Вировитичког мостобра, а затим ка Птују, Марибору и Блајбургу, где до 15.маја 1945. године учествује у завршним борбама за ослобођење земље.“

Посебно је интересантно излагање друга Бугарског, посвећено сећању на око тридесет другова који су  били запамћени по великој пожртвованости и храбрости, помињући међу њима и два народна хероја МИЛАНА КОРИЦУ – КОВАЧА и ЛАЗАРА МАРКОВИЋА ЧАЂУ, као и ИВАНКУ СТАНИШИЋ БАЧКУЉУ. Такође, из првог строја формирања бригаде, присутне другарице ЂУКИЋ ЗОРИЦУ-ЧИКИЦУ и ВЕРУ РАДОЈЧИЋ, као и присутног друга ЂУРУ БАТИНИЋА.

Председник СУБНОР-а АП Војводине СВЕТОМИР АТАНАЦКОВИЋ, поздрављајући скуп и борце 8. ВУБ је истакао: „Другарице и другови, хвала вам што сте данас овде, хвала вам што сте још увек живи, да својим ликом и делима докажете овим острашћеним незналицама, разним квази историчарима   који желе да омаловаже народноослободилачку антифашистичку борбу, да са њом поистовете квислинге и колаборацију сваке врсте, наносећи највише зла сопственом народу. Ко је ту борбу против окупатора водио и сломио фашизам! Ви, који сте дали своју младост и многобројни своје животе, данас сте симбол патриотизма, које треба поштовати, а не они зликоваца чије кости и гробове траже по земљи Србији. Борци НОР-а, њихови потомци и поштоваоци имају обавезу да чувају и сачувају тековине народноослободилачке антифашистичке борбе. Желим свима вама присутним овде на легендарној „ЈАБУЦИ“ и свим борцима НОР-а у Србији, да живе што дуже и сведоче о херојској борби против фашистичког окупатора и његових сарадника. Хвала“

 СЕКРЕТАР СУБНОРА АПВ
Мира Михајловић