САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863389Укупно посета:
  • 2654671Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

Сремски Јарак 26.09.2011.г.

говор председника
Покрајинског oдбора СУБНОР-а Војводине
Светомира Атанацковића

КОМЕМОРАТИВНИ СКУП ПОВОДОМ 70. ГОДИНА
ОД „КРВАВОГ МАРША“ ШАБАЦ – ЈАРАК

Другарице и другови, драги пријатељи, желим да Вас све поздравим у име  чланова СУБНОР-а АП Вoјводине и у своје лично име. Посебно бих поздравио Председника СУБНОР-а Србије, Проф.др МИОДРАГА ЗЕЧЕВИЋА, Потпредседника СУБНОР-а Србије, АНДРИЈУ МЕРЕНИКА, представнике општина Шабац и Богатић и Представника Града Сремске Митровице и Општине Рума.

[nggallery id=4]

На данашњи дан, навршава се 70 година злочина над злочинима „КРВАВОГ МАРША“ Мачвана, од Шапца до Сремског села Јарак.

Одмаздом за напад бораца народноослободилачког рата на Шабац, на Малу госпојину 1941. године. Немачки фашистички окупатор са својим сатрапима, покупили су све мушко што се затекло у граду, те су их током ноћи одвели преко моста на реци Сави у село Кленак, да би их након два дана терали да трче све до припремљеног логора у селу Јарак.

Више од 500 жртава остало је на том незапамћенопм „КРВАВОМ МАРШУ“, падајући од изнемоглости били су убијани на најзверскији начин. Било је међу њима и стараца и деце .

Мештани Јарка дочекали су изнемогле људе са пуним кофама воде, али су их Немци и усташе кундацима терали од исцрпљене колоне.

У Сремском селу Јарак, формиран је логор на отвореном простору, ограђен жицом са јаком немачком и усташком стражом, гладни, жедни и под тешким батинама многи су умирали. Глад и жеђ су били најчешћи узрок смрти.

Након вишедневног мучења и батинања преживели су одведени у логоре смрти широм Немачке из којих се већина никада није вратила.

„КРВАВИ МАРШ“, данас мора бити опомена свима, јер у години, када обележавамо 70. година од дизања устанка народа Србије против фашизма, највећег зла људског рода, поново оживљавају мрачни умови у ликовима неких квази или надри историчара негирајући почињене  злочине и оспоравајући антифашистичку борбу и НОБ у целини. Нико нема право да фалсификује и кривотвори историјске чињенице, рехабилитујући осведочене квислинге и колаборацију са окупатором. То је дуг према борцима и жртвама фашистичког терора, наш завет је да чувамо и сачувамо  славне традиције НОБ-е и то ћемо увек чинити. Данас у овим смутним временима, острашћени појединии самозвани историчари, желе унети пометњу међу омладином искривљавањем слике о фашизму и антифашизму у Србији. Поистовећују оне снаге које су здушно помагале окупатора и највише зла нанели своме народу, са стварним борцима партизанима. Није случајно, да се баш на овим подручјима, где је спроведен „КРВАВИ МАРШ“, данас, доношењем срамног закона о рехабилитацији, рехабилитује највећи број оних који су били у служби окупатора.

Другарице и другови,  па зар смо ми једина земља у свету која прашта злочине почињене над сопственим народом. Да ли је могуће, да неко нормалан тражи рехабилитацију ДРАЖЕ МИХАИЛОВИЋА, који је починио небројено злочина своме народу, зар се могу заборавити клања од стране тзв. ЦРНИХ ТРОЈКИ, који су посејали семе зла своме народу, под директном командом ДРАЖЕ МИХАИЛОВИЋА.

Не могу се набројати злочини које су починили припадници ЉОТИЋЕВЕ гарде или жандарма МИЛАНА НЕДИЋА.

Током четворогодишњег рата, животе је дало 307.000 бораца НОР-а. Мештани Јарка добро знају какав је био терор усташа, Немаца и покушај убацивања четничких снага Драже Михаиловића у Срем. Такође добро памте и хероје Срема, који су дали своје животе да би ми данас, овде крај ове спомен чесме могли да живимо у миру.

На крају. Желим да као и данас, увек остане дубоко сећање на жртве „КРВАВОГ МАРША“ и хероје који су уткали своје животе за слободу свога народа.

 СМРТ ФАШИЗМУ – СЛОБОДА НАРОДУ!!

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.