Жртва и џелат

Став Председништва РО СУБНОР-а Србије на анкету о новом државном празнику

ПОКУШАЈ ИЗЈЕДНАЧАВАЊА ЖРТВЕ И ЏЕЛАТА

Председништво СУБНОР Србије је одржало седницу 29. септембра и, поред осталог, расправљало о новинској анкети о утврђивању још неких државних празника, објављивању резултата и изјашњавању тим поводом највиших функционера и челника појединих странака.

Анкета је, међу пет редакцијских предлога, одлучила да Шумарице буду државни празник као дан сећања на све српске жртве изгинуле у Другом светском рату.

Пошто су у питању догађаји директно везани за Други светски рат, антифашистичку борбу и партизански покрет, СУБНОР се с разлогом и, према томе, обавезом осећа одговорним и позваним да најенергичније устане против још једног покушаја фалсификовања чињеница и прекрајања историје у корист не бројних али на жалост бучних политичких групација које свакодневно настоје да рехабилитују квислинге – верне савезнике и џелате у редовима нацистичког и фашистичког окупатора Србије. Наш протест је у исто време и дуг према жртвама и других народа и националности грађана Србије.

СУБНОР подржава да Шумарице буду заједнички дан сећања на цивилне жртве грађана Србије које су погубили фашистички окупатор и њихови квислинзи у време Другог светског рата.

Међутим, избор предлога и начин анкетирања упућују на позадину поступка и указују да је анкета очито наручена од политичких снага које покрећу и предлажу  опште помирење свих страна у рату 1941-1945. у Србији.

Користе се Шумарице, стравичан злочин немачке солдатеске, Љотићевих и Недићевих формација и специјалне полиције, да би се изашло у сусрет потомцима и поштоваоцима српске колаборације, и на тај начин рехабилитује сарадња са фашистичким окупатором, оправда дело колаборације  а са тим и фашистичког окупатора. То је, по нашем мишљењу, потреба одређених политичких снага текуће политике а не историјске истине.

Из тих разлога немогуће је све њих без историјске диференцијације карактерисати као равноправне српске жртве изгинуле у Другом светском рату

Актуелни посленици српске политике, ви не треба нити имате право да мирите жртве окупатора и домаћих квислинга и нас још живе партизане, потомке наших изгинулих и умрлих ратних другова, поштоваоце Народноослободилачке борбе и све људе изворне антифашистичке оријентације, са сарадницима и делом фашистичких окупатора и фашистичким окупатором Србије. Тиме изједначавате жртве и џелата, борце за слободу и сараднике окупатора и потирете у свести будућим генерацијама немерљив допринос Народноослободилачке борбе Србије победи демократског антифашистичког света над фашизмом у Другом светском рату.

За савремену Србију корисније је да се ви мирите са вашима и са онима са којима сте у политици, са суседима и другима из ваше генерације и вашег дела. Оставите нас из Другог светског рата на миру. Народноослободилачку борбу 1941-1945 историја ће вредновати по стварно учињеном, по ономе где се грешило и по ономе шта смо оставили будућој генерацији. По томе ће се ценити и народноослободилачки покрет и наша борба против фашизма и квислинга и данас омражене од текуће политике партизани. А види се шта ви остављате. Насиљем над истином се не може избрисати, прекројити а још мање стварати нова историја.

Предлог да Шумарице буду дан сећања на све српске жртве у Другом светском рату,као датум обележавања антифашистичке борбе и жртава покушај је политичке преваре и злоупотребе цивилних жртава. То је избегавање да се призна да су злочини учињени над беспомоћним грађанима који нису прихватили окупатора, Недићеву квислиншку власт, Љотићев фашистички покрет, четнике Драже Михаиловића и Косте Пећанца, Муслиманску милицију, балисте, Руски заштитни добровољачки корпус и Власовљеве јединице.

На упорно тражење да нам се доставе подаци о спроведеној анкети и доступност у свих 16 хиљада потписника нисмо успели. Измишљани су разлози и обећавано хитно достављање података али напор од више дана није успео. Склони смо да посумњамо у постојање списка од 16 хиљада потписника у представљеном облику и да анкета није спроведена на начин како је саопштено.

Верујемо, такође, да је сагласност поједних политичких делатника резултат само жеље да се и стратишта у Крагујевцу, као и у Јајинцима и другде у Србији, обележи на начин који и СУБНОР подржава да би успомена на страдалнике у Другом светском рату и антифашизам и борбу против окупатора и његових сарадника остали слободарски светионик у Србији као и читавој Европи и у свету.

Ни у једном цивилизованом друштву не могу се потезом пера, намакнутом скупштинском већином, укидати празници и сећање на најважније догађаје из славне прошлости једног слободарског народа.

Поново успостављање 7. јула као државног празника Републике Србије може се одлагати и избегавати али се не може избећи. То је темељ антифашистичке Србије у Другом светском рату.

СУБНОР Србије, са грађанима изворне антифашистичке опције, почеће да прикупља потписе  да се 7. јулу, Дану устанка народа Србије, врати статус државног празника и призна оно што је стварно било у историји нашег народа.

Материалы по теме:

Фашистички антифашизам Србије
Након извршених промена деведесетих, a посебно октобарских 2000. године, владајућа политика званично је утврдила да су за време Другог светског рата 1941-1945. у окупираној ...
Дан ослобођења Сремске Митровице и Лаћарка
СРЕМСКА МИТРОВИЦА И ЛАЋАРАК СВЕЧАНО ПРОСЛАВИЛИ 67. ГОДИШЊИЦУ ОСЛОБОЂЕЊА Пријемом делегација бораца код Градоначелника Града Сремске Митровице, и полагањем венаца на споменик палих бораца и жртава ...
Рехабилитација Драже Михаиловића
Отворено писмо СУБНОР-а Србије домаћој и светској јавности СУБНОР Србије, као баштиник антифашизма и слобадарске традиције, обраћа се домаћој и светској јавности поводом нових наговештаја ...
Лажни покушај помирења
Крагујевац, 05.08.2011.г. ОТВОРЕНО ПИСМО  „ЛАЖНИ ПОКУШАЈ ПОМИРЕЊА“ (покушај подизања споменика палим партизанима онима који су убијали свој српски народ) СКУПШТИНИ ГРАДА КРАГУЈЕВЦА САВЕТУ МЗ ВЛАКЧА СРЕДСТВИМА ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА Поштовани, Дана 13. августа ...
Ослобођење Апатина
Говор Председника ОО СУБНОР-а Апатин СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА 67. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА АПАТИНА