Вишњићево: СЕЋАЊЕ НА ВЕЛИКИ ТРАНСПОРТ

У организацији СУБНОР-а Шид и уз подршку локалне самоуправе је у Вишњићеву обележена 81. годишњица од Великог транспорта хране и људства у Другом светском рату. На спомен обележје у центру села положени су венци и одата пошта погинулим борцима, док су ученици школе из Вишњићева извели пригодан програм. Велики транспорт је догађај од посебне важности за антифашистичку борбу у Војводини и источној Босни. Главни штаб народноослободилачке војске Војводине је у пролеће 1943. године одлучио је да исцрпљеним бригадама у Босни упути појачање од преко хиљаду младића и девојака, добровољаца, а са њима храну, одећу и санитетски материјал. Тада широком војвођанском равницом, кроз обруче и заседе, преко река и пруга, на пут дуг триста километара, кренула је непрегледна колона названа „велики транспорт“. Велики транспорт у коме су учествовала готово сва места у Срему, оставио је снажан утицај и значај народу Срема, који не бледи ни данас.

Као домаћини скуп је испред МЗ Вишњићево поздравио, Радивој Ветеха и председник СУБНОР-а Општине Шид, Цвијетко Ракић. Присутне је поздравио председник СУБНОР-а АПВ, Јово Барошевчић, председник скупштине општине Шид, Тихомир Стаменковић и посланик Скупштине АПВ Мирослав Шпановић.

Председник СУБНОР-а АПВ, Јово Барошевчић, у свом поздраву истакао је да је „Велики транспорт, јединствен догађај у поробљеној Европи и окупираној Србији, показао је хуманост, храброст и патриотизам Срема у борби против фашистичке силе”, додајући да „и данас када смо суочени са многим изазовима морамо остати јединствени и одлучни у одбрани своје слободе, независности и истине о страдању“.

Изведен је и културно-уметнички програм деце, ученика ОШ „Филип Вишњић” из Вишњићeва.

31. мај 2024. год.