Војводина

ФАШИСТИ НЕЋЕ ПРОЋИ

Међу бројним противљењима чланова СУБНОР-а Србије на неприхватљиво понашање власти Републике Хрватске, стигло је и реаговање Покрајинског одбора Војводине:

„Поводом најновијих догађања у Хрватској и ослобађања кривице Алојзија Степинца, кардинала католичке цркве, осуђеног 1946. године од правосудних органа тадашње Југославије, због колаборантске, усташке и фашистичке НДХ и сарадње са немачким и италијанским окупаторским јединицама, СУБНОР АП Војводине и овим поводом, указује, као и раније, да се у свету, посебно у Европи па и у нашем региону, поново величају фашизам и нацизам.

Та одлука и одлука о ослобађању Бранимира Главаша, озлоглашеног усташе и србомрсца, је увредљива и срамна, посебно што је доноси правосуђе државе чланице Европске Уније. Подизање споменика Миру Барешићу, великом усташи и осведоченом злочинцу, за борце Војводине је срамно.

СУБНОР АП Војводине у име оних који су оставили животе у Јасеновцу, Јадовну, на Батини и Сремском фронту и другим стратиштима, у име оних који су сведоци погрома и злочина над српским народом, Јеврејима, Ромима и свим антифашистима, опомиње све оне што не знају или не желе да знају, да наша слобода нема цену, и да фашизам никада неће проћи.

Поново ћемо се борити разумом и вером, правдом и истином, подржавајући ставове Републике Србије и Републичког одбора СУБНОР Србије у осуди ових срамних одлука и призивања фашизма и мрачних сила Павелићевог усташког режима“ – стоји у поруци коју је потписао Светомир Атанацковић, председник Покрајинског одбора СУБНОР-а Војводине.