Војводина

ХЕРОЈСКУ  БОРБУ  НИКО  НЕ  МОЖЕ  ДА ПОРЕКНЕ

Покрајински одбор СУБНОР-а АП Војводине одржао је 14. Скупштину, на којој је констатовано да су благовремено завршене све изборне активности од месних удружења, преко општинских и градских организација.

Покрајински одбор СУБНОР-а АП Војводине био је главни покретач многобројних акција на обележавању најзначајнијих датума и јубилеја из народноослободилачке антифашистичке борбе.

Председник ПО СУБНОР-а, Светомир Атанацковић, је у извештају о четворогодишњим активностима посебно истакао:

„Неговању традиција НОР-а и очувању тековине народноослободилачке борбе, кроз манифестовање на скуповима поводом значајних празника (Пробој сремског фронта, 9.мај Дан победе над фашизмом, 4. и 7 јул, Батинске битке), обележававању формирања ратних јединица и других заједничким светковинама, уз присуство великог броја бораца, грађана и омладине, поклањана је изразита пажња и истицана истина о херојској борби партизанских бораца на читавој територији бивше Југославије. Одржане су бројне академије, трибине, где је показана спремност да се одбране историјске чињенице, насупрот пропагаторима заштите и рехабилитације квислинштва и колаборације. Закон о рехабилитацији, који је на предлог отпадника и потомака српске колаборације, скројен тако да могу бити рехабилитовани они што су нанели највише зла сопственом народу.

Борци НОР неће дозволити прекрајање историје или прављење историје по мери квислинга и колабораната. Данашња тзв. „политичко-страначка елита“ враћа зла времена неофашизма форсирајући неприхватљиве ставове о два покрета. Највиши државници су усхићено дочекивали посмртне остатке породице Карађорђевић, не размишљајући о учињеним неделима и штети те династије свом народу. Посебно је изражено мешање СПЦ у политичке догађаје, што је недопустиво”.

Кроз дискусију снажно је подржана активност СУБНОР-а АПВ у целини, а посебно председник Светомир Атанацковић, који је једногласно изабран поново за председника Покрајинског одбора и Мира Михајловић за секретара.

Скупштина је изабрала Покрајински одбор од 35 чланова, и Председништво са 11 чланова. Потпредседници су Сава Рошић из Шида и Стево Драча из Апатина.

За почасне чланове Председништва изабрани су Раде Кевић (носилац Партизанске споменице),  Мита Бугарски ( борац НОР-а), Немања Петаковић и  Владимир Вечић.

Скупштина СУБНОР-а АП Војводине усвојила је програм актиности и предложила кандидате  за руководећа тела у РО СУБНОР-а Србије, као и делегате за предстојећу скупштину на нивоу Србије.