Београд

И ЂИЛАС ЧЛАН СУБНОР

Београдска борачка организација је сложена, са неколико десетина хиљада чланова, чине је 17 општинских, преко 12 активних секција ратних јединица и 192 месна удружења.

Ово је константовано на изборној скупштини, која је, иначе, за председника изабрала пуковника Бору Ерцеговца и за заменика магистра Милана Атељевића.

На скупштини је говорио и градоначелник Београда Драган Ђилас и обраћајући се делегатима са „другарице и другови“, што је у сали изазвало салву аплауза, рекао да је поносан на прошлост својих пртизанских предака и да је увек био за то да се поштују борци који су уградили своје животе у остварену слободу.

„Надам се да ћемо у Београду – нагласио је Драган Ђилас – ускоро прослављати поново 20. октобар, а спреман сам и да надлежни секретаријат у граду исправи грешке које је направио према СУБНОР-у приликом одобравања и финансирања пројеката за нормалан рад организације“.

На скупштини борачке организације главног града Србије у СУБНОР је учлањен Драган Ђилас. Чланску карту градоначелнику је уручио стари партизан, магистар Милан Атељевић, а Ђилас је том приликом рекао:

„Морам да вам кажем да би данас, кад би могли овде да буду присутни, на мене били веома поносни моји баба и деда“.

У радном делу седнице, досадашњи председник Градског одбора, генерал др Бранислав Поповић, коме је одато велико признање за вођење организације у протеклом периоду, подвукао да је СУБНОР једна од најбројнијих организација у Србији и да има веома одговорне људе:

„Таква организација и њени чланови заслужују поштовање свих друштвених и државних фактора. А пре десетак година је учињено све да се отежају наше активности, а за неке акције се без претеривања може рећи да су покренуте како би било онемогућено свако постојање. На срећу то није баш дуго трајало, али када смо помислили да ствари крећу на боље, неке неразумне снаге и покрети се изборише да се усвоји непримерен закон којим се измишља још неки антифашистички покрет. Не мора се далеко отићи од Београда, јер већ у блиском Вранићу имамо слику шта су током Другог светског рата урадили четници са недужним становништвом.

Закон о рехабилитацији је скројен тако да колаборационисти могу да буду рехабилитовани. Борци су огорчени, употребљава се синтагма „комунистички режим“ за одговорност и храбрим борцима за слободу импутира кривица. СУБНОР неће престати да се бори за истину и против прекрајања историје“ – нагласио је др Бранислав Поповић.

Поздрављајући делегате градске изборне скупштине, председник СУБНОР-а Србије проф. др Миодраг Зечевић је посебно истакао да је борачка организација успела да се развија у свим деловима Србије без обзира на различите односе и околности.

„Стално јачамо и обнављамо се – подвукао је Миодраг Зечевић – на територији целе државе и веома је индикативно, што је посебно важно, да нам прилазе млади људи. Веома је значајно да све наше акције и потезе не одређује политика, већ приступ свакодневним друштвеним проблемима. А у свему томе реч није о партијској, већ о одговорности државе“.

На скупштини су били и заменик председника Скупштине Београда Зоран Алимпић, као и више председника општинских скупштина са којима борачка организација има изузетно добру сарадњу.

Вишечасовна скупштина СУБНОР-а Београда завршена је усвајањем програма делатности, избором руководећих тела и представника у Републичком одбору и делегата за предстојећу скупштину на нивоу Србије.