САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 803513Укупно посета:
 • 2528428Укупно прегледа:
 • 2Тренутно посетилаца:

СИМБОЛ СПАЈАЊА И СЕЋАЊА

У Новом Саду, поред Дунава, на Кеју жртава рације мађарске фашистичке окупационе власти у Другом светском рату, испред споменика „Породица“, одржана је свечаност са примопредајом међународног Пламена антифашизма.

Штафета која симболично спаја народе света и буди сећања, кренула је први пут ове године, у организацији ФИР – Међународне федерације покрета отпора и антифашизма, са седиштем у Берлину и са чланством у преко 50 држава широм планете, из Бугарске и преко Пирота, Ниша, Крагујевца, Орашца и других шумадијских места и Београда, стигла у Војводину.

На пригодном скупу у Новом Саду, председник Покрајинског одбора СУБНОР-а АП Војводине, Светомир Атанацковић, који је Штафету примио на свечаности у Републичком одбору у Београду, рекао је:

”Задовољни смо што је Међународна федерација покрета отпора и антифашизма (ФИР),чији је угледни члан СУБНОР Србије, покренула ову племениту акцију да се ПЛАМЕНпронесе кроз све земље мирољубивог света, као симбол спајања и сећања да се погроми фашизма и набујалог неофашизма сасеку у корену и никада и нигде не понове“.

Штафету антифашизма је из Новог Сада пренео у Суботицу члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије Имре Ковач, одакле је наставила пут у Сегедин и по Мађарској, а потом кроз остале европске државе и прешла на друге континенте. Штафета ће стићи у Берлин идуће године, на прославу седамдесетогодишњице победе над фашизмом.

Print Friendly, PDF & Email

5 реаговања на Војводина

 • Lune каже:

  Нови Сад – „Сва она лица српске, босанске и црногорске, те циганске народности, надаље Јевреји, који пре 31. октобра 1918. године нису имала општинску завичајност на подручју велике Мађарске (без Хрватске), а нису ни потомци оваквих лица, то јест усељеници или колонисти, дужни су напустити подручје државе у року од три дана, почевши од 29-ог овог месеца у 0.00 сати“.

  Ово је наредба мађарског генерала Ференца Бајора, војног команданта Новог Сада, обзнањена 25. априла 1941, тачно две седмице пошто је мађарски регент Миклош Хорти, уз бојни поклич „Напред, на хиљадугодишње границе!“, своје хонведе послао у напад на већ тешко рањену Краљевину Југославију.

 • Todor Pavlov каже:

  Zločni koji su počinjeni u Novom Sadu i zločini koji su počinjeni od strane okupacionih vlastu u Bačkoj od strane Mađarske okupacione vlastu na teritoriji Bačke nesmeju nikada da se zaborave, fašizam je zlo koje je haralo u dvadesetom prošlom veku zločini koji su počinjeni od strane Mađarskih okupatora nisu do dana današnjeg adekvatno kažnjeni čak su neki ratni zločinci doživeli duboku starost na slobodi što je sramota za moderan antifašistički svet i za antifašističke ideale koje su zvezda vodilja u svom normalnom i civilizovanom svetu postoje još živih ratnih Mađarskih ratnih zločinaca koji još nisu doživeli pravosnažnu presudu i koji su još uvek na slobodi što je sramotno za pale nevine žrtve i njihove porodice i nakon toliko godina od Mađarskih zločina i do danas nije zadovoljena pravda a posvemu sudeći neće biti ni zadovoljena jer zločinci su u poznim godinama starosti pa neki neće ni doživeti kaznu ko što je bio slučaj u proteklim godinama, a protiv nekih se čak nije pokrenuo ni krivični postupak nadam se da će čovečanstvo izučiti pouke iz drugog svedskog rata ali po sadašnjem satnju izgleda da neće čim zločinci nisu adekvatno kažnjeni.

  • Lune каже:

   Питање повраћаја имовине Подунавским Швабама већ више од десет година постављају потомци оних који су са првим данима Титове Југославије морали да напусте своје домове. Међутим, како то и приличи представницима некада поражене, а данас вољом победника силе у порасту, ово питање што, истини за вољу, никада до краја није решено, временом је постајало све више политичко, а све мање је у фокусу имало „невине“ страдале од руку партизана, док су главни протагонисти његовог решавања безмало постали бивши припадници оружаних формација Трећег рајха: од обичних редова, преко добровољаца у СС до истакнутих злочинаца и обавештајаца.

   Да ће рад ових немачких удружења на територији Србије бити знатно другачији од рада на територији околних земаља, показало се већ 2001. године, када се кренуло са уређењем гробаља и напуштених цркава (што, наравно, у читавој причи није и никада не би смело да буде спорно) али и са подизањем споменика „невино пострадалим“ и често се није водило довољно рачуна да ли међу онима којима је хладан мермер посвећен има и припадника Вермахта односно СС јединица. Уосталом, немогућност добронамерних Подунавских Шваба да се ослободе нациста у својим редовима показала се када је ратни злочинац Петер Егнер посетио Нови Сад. Он је током само две ратне године организовао и наредио убиства преко 17.000 Срба, Рома, Јевреја и комуниста у Београду. Оваква пракса наставила се до данас, како у Бачкој и Банату, тако и у Срему, о чему ће бити речи нешто касније.

   ОРДЕЊЕ ЗА „ПОМИРЕЊЕ“ Везе фолксдојчера са српском државом, разним удружењима и појединцима у Србији све су јаче и оне, како смо рекли, немају много заједничког са повраћајем имовине, за шта је у Агенцију за реституцију стигло свега осамдесетак формалних захтева. Захваљујући овим контактима, у Србији се појавила велика квазиисторијска литература, чији аутори нису били вођени „глађу за истином“, него потребом да у српској кризи идентитета, свесно или не, докажу геноцидност сопственог народа. И мада таква литература најчешће не завређује посебну пажњу, треба истаћи књигу „Геноцид над немачком мањином у Југославији 1944 – 1948“ коју је 2004. године објавила Радна група за документацију а издало Друштво за српско-немачку сарадњу. Ту се на тенденциозан начин, вешто избегавају „замке“ историјске истине о улози Подунавских Шваба у Другом светском рату и непрекидно се говори о геноцидној намери Титових комуниста и „невиним“ Швабама које је најпре „искористио“ Трећи рајх, а касније побио српски део КПЈ

   • Lune каже:

    From: Novi Sad
    Member No.: 7521
    Za mene lično nema nikakve dileme da je taj sistem uz sve svoje manjkavosti bio ne samo bolji, nego se ova kalakurnica danas teško može nazvati nekakvim sistemom… Činjenica je da je ovaj sistem, država, uređenje, nesposoban da napravi jedan železnički most na koridoru 10, a o projektima tipa Đerdapa, kanalske mreže DTD, Novog Beograda i sličnih umotvorina ne vredi ni govoriti. A ni plakati.
    Osnovna zamerka onom sistemu je da nije bio demokratski. Nešto ne osećam da je ijedan posle njega, znači od zvaničnog uvođenja višestranačja i raspada Države nešto demokratskiji. Naprotiv. Kažu, to je bio jednopartijski sistem. Iz ove perspektive to uopšte nije bilo loše; svi stručnjaci koj su pretendovali na mesto direktora nekakvog preduzeća, instituta, zdravstvenog centra, bilo čega, bili su članovi iste partije, pa se veoma često događalo da posao dobije najbolji. Danas su na rukovodećim položajima ne mediokriteti, već kompletni moroni a u najvećem broju slučajeva i veoma nepošteni ljudi, isključivo na osnovu pripadnosti određenoj partiji koja u tom trenutku odlučuje o toj stvari.
    Druga zamerka je da smo tada ‘živeli na kredit’. Što je čista nebuloza. Svako sa dva grama mozga može videti da je 99% onoga što nas okružuje izgrađeno u to vreme ‘življenja na kredit’. Istina je da danas zaista živimo na kredit, jer smo dug u odnosu na ono vreme multiplicirali i pojeli ga. Kad više ne budemo mogli da ga servisiramo, a nećemo moći jer ništa ne proizvodimo već sve kupujemo od mleka do automobila i pravimo jeziv deficit koji pokrivamo kreditima, opet ćemo živeti uz restrikcije, benzin u bočicama i mešenje hleba iz prošle decenije. Onda ponovi ovu temu wink.gif
    Onda, Tito je vladao carski, sve mu je pripadalo… Nešto ne vidim da je silna lovišta i oldtajmere odneo sa sobom u grob ili ostavio potomstvu. Ili prodao a pare sakrio na egzotičnim ostrvima kao ovi danas. Vidim da Hrvatska prodaje Brione…
    A vredi li pominjati apstraktne stvari kao što je ugled zemlje? Veru u to da sutra može biti samo bolje, kao što je i bilo? Život bez bojazni da će te sutra neko bombardovati, otpustiti, istući na ulici…?
    Bilo kakvo poređenje je nemoguće ustvari. A celu stvar su izgurali sinovi, kćeri i unuci onih koji su se krajem rata našli u pogrešnoj uniformi, špekulanata i crnoberzijanaca koji su se obogatili bilo u prvom, bilo u drugom ratu pa su im onda tu imovinu konfiskovali. Oni su ustvari teška ali jezivo agresivna manjina koja je svoje izgurala ali i dan danas prdi kako ‘ovo’ nije ‘ono’ za šta su se borili, kao ili je Miloševićev komunizam ili Koštuničin fašizam, uglavnom nije to ona prava demokratija. E, pa mislim da bi se posle deset godina Miloševića i deset godina neprave demokratije valjda 90% populacije rado vratilo u onu Titovu tamnicu naroda. I ne samo u Srbiji, već i u Hrvatskoj, Bosni, Makedoniji… A najlepše od svega je što je prvi korak zvani Zapadni Balkan tu, pred vratima biggrin.gif
    Mala satisfakcija za svo to zlo mi je što ni dvadeset godina nakon upokojenja bivše Države naslednici konfiskovanih lopova ne mogu da dođu do ‘svoje’ imovine. Niti će doći. Jer došli su neki drugi

 • pedjaza каже:

  Pokrajinski odbor SUBNOR-a Vojvodine se već tradicionalno pokazuje kao dobar organizator svih antifašističkih manifestacija, pa taj lep običaj ni ovog puta nije izostao.
  Međunarodna štafeta antifašizma je na veličanstven način primljena i ispraćena iz Novog Sada, jednog od gradova u kome je tokom Drugog svetskog rata veliki broj ljudi pgubljen od strane fašista, ponajviše mađarskih. Tragična novosadaska racija je samo jedan od masovnih pogubljenja nevinog stanovništva naše zemlje u vreme kada su njom vladali fašisti i treba da ostane večita opomena na pogubnost ideologije koja je bila najkrvavija za čitavo čovečanstvo.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
17°
Partly Cloudy
05:0320:06 CEST
TueWedThu
min 13°C
22/13°C
20/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.