Војводина

СИМБОЛ СПАЈАЊА И СЕЋАЊА

У Новом Саду, поред Дунава, на Кеју жртава рације мађарске фашистичке окупационе власти у Другом светском рату, испред споменика „Породица“, одржана је свечаност са примопредајом међународног Пламена антифашизма.

Штафета која симболично спаја народе света и буди сећања, кренула је први пут ове године, у организацији ФИР – Међународне федерације покрета отпора и антифашизма, са седиштем у Берлину и са чланством у преко 50 држава широм планете, из Бугарске и преко Пирота, Ниша, Крагујевца, Орашца и других шумадијских места и Београда, стигла у Војводину.

На пригодном скупу у Новом Саду, председник Покрајинског одбора СУБНОР-а АП Војводине, Светомир Атанацковић, који је Штафету примио на свечаности у Републичком одбору у Београду, рекао је:

”Задовољни смо што је Међународна федерација покрета отпора и антифашизма (ФИР),чији је угледни члан СУБНОР Србије, покренула ову племениту акцију да се ПЛАМЕНпронесе кроз све земље мирољубивог света, као симбол спајања и сећања да се погроми фашизма и набујалог неофашизма сасеку у корену и никада и нигде не понове“.

Штафету антифашизма је из Новог Сада пренео у Суботицу члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије Имре Ковач, одакле је наставила пут у Сегедин и по Мађарској, а потом кроз остале европске државе и прешла на друге континенте. Штафета ће стићи у Берлин идуће године, на прославу седамдесетогодишњице победе над фашизмом.