ВРАНИЋ НИЈЕ ЗАБОРАВИО

Поводом 81. године од страдања 39 недужних грађана Вранића, од стране казнене експедиције нацистичке Немачке, која је тада запалила преко 50 кућа, организован је комеморативни скуп за све страдале. 

 У знак сећања на тај злочин Удружење „20. децембар“ из Вранића, у сарадњи са Библиотеком Града Београда и ОШ „Павле Поповић“, испред Спомен дома у Вранићу, организовало је комеморативни скуп коме су присуствовалe бројнe делегације и грађани Вранића.

Након помена, присутне делегације и појединци положили су венце и цвеће. Најпре су то учинили потомци жртва Вранића које су четници  убили 20. децембра 1943. године, а затим и делегација Градске општине Барајево, предвођена председником Слободаном Адамовићем, СУБНОР-а Србије и Прве пролетерске НОУ бригаде, СУБНОР-а Барајево, Удружења 6. и 35. Личке дивизије из Београда,  бројне делегације општинских одбора СУБНОР-а, Савеза комуниста Србије, Удружења Југословена из Лајковца, Удружења потомака ратника Србије 1912-1920. из Крагујевца и друге делегације као и мештани Вранића.

Председник Удружења „20. децембар“ Владан Пантић, један од потомака децембарских жртава, изнео је пригодан реферат у знак сећања на 15. октобар 1941. године.

-Ове године обележавамо 81. годишњицу од злочиначког похода немачких фашиста на овом простору, под називом „казнена експедиција“. Наиме, од 12. октобра 1941, па до краја месеца, Немци су, кренувши од Kолубаре па све до Београда, оставили крваве трагове. Убили су око 400 ненаоружаних цивила и попалили око 1.000 кућа и других објеката. „Сто Срба за једног Немца“, гласио је њихов вредносни основ, у намери да се спречи ватра устанка. Нису ни слутили да је сваки угашени живот палио нову бакљу освете и жеље до коначне слободе – почео је Пантић своје обраћање.

Тог 15. октобра, у Вранићу је стрељано 39 особа.

-Многи су убијени у овом нашем сокаку поред школе, али и тамо где су се срели са фашистима, па чак и код својих кућа. Тај злочиначки подухват извршио је 125. немачки пешадијски пук, потпомогнут са још три батаљона фашиста.

Пантић је у име присутних упутио протест и питања због, како каже, ултиматума који нам се и данас шаљу.

-Докле више? Србија мора да памти и да се сећа, да се бори непрекидно за истину, правду, част и образ, а против лажи и фалсификата. Морамо да се сећамо и поштујемо сваку кап проливене крви наших предака, јер су својом жртвом то заслужили – додао је.

Након полагања венаца, у сали Спомен дома, приказан је документарни филм „Вранић зна и памти“ аутора Ивана Мандића о оснивању, раду и деловању Удружења „20. децембар“ које је обележило и десетогодишњицу свога рада.

Тим поводом председник Удружења Владан Пантић уручио је Повеље  и Захвалнице многобројним друштвеним организацијама, сродним удружењима и појединцима који су искрено и свесрдно пружали подршку и учествовали у остваривању активности и основних циљева Удружења.

Међу награђенима су борац НОР-а Драгослав Димитријевић Бели, један од првих иницијатора оснивања Удружења, СУБНОР Србије, генерал Видосав Ковачевић, Душан Чукић, СУБНОР Београд, пуковник Бора Ерцеговац, СУБНОР Савски венац, Секција Прве пролетерске, Олга Стоиљковић Трифуновић, Бојана Мирчетић, Удружење 6.личке дивизије, Вељко Жигић и други.

Скупу се обратио председник Градске општине Барајево Слободан Бата Адамовић и захвалио у име свих награђених.

Удружење „20. децембар“ постоји од 6. августа 2012. године. За назив удружења узет је датум када су 1943. године припадници Авалског четничког покрета убили 68 цивила из Вранића.

15.10.2022