САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 871259Укупно посета:
  • 2667283Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СЛОБОДА ЈЕ РЕЧ ЗА ПОШТОВАЊЕ

Из богате историје Врање је као празник града узело дан кад је 1878, у Другом српско-турском рату, ослобођено од османлија. Тада је Шумадијски корпус, којим је командовао генерал Јован Белимарковић, потпомогнут добровољачким корпусом из правца Пољанице под командом младог потпоручника Степе Степановића, после 442 године донео слободу Врањанцима и целом југу Србије.

Као други разлог могу се навести жестоке борбе српске војске за ослобођење Врања, вођене по изузетно хладном времену на ширем фронту Моштаничког поља, изузетно неповољног по српску војску, у којима је живот за слободу Врања дало 122 борца. И као трећи, али не мање важан, разлог да је стицањем слободе Врање поново ушло у састав матице Србије.

Имајући све то у виду, Град Врање је и ове године реализовао веома богат програм активности. Организовани су разни скупови, спортски турнири у кошарци, скијању, шаху, малом фудбалу, одбојци, џудоу, избор спортиста године, избор најбољих литерарних радова, изложба докумената о српско-турским ратовима, промоција монографије о знаменитом Врањанцу др Јовану Хаџивасиљевићу.

У Врањској Бањи је отворено оделење Јавне библиотеке „Бора Станковић“, која ове године обележава 140 година постојања, а многи љубитељи филма имали су прилику да погледају једну од десет представа недавно снимљеног филма Лазара Ристовског „Краљ Петар Први“.

Ни ситна „војничка“ киша, која је непрестано падала, није омела Врањанце да у великом броју са својом војском обележе славу 4. бригаде и уживају у смотри јединица које су испред њих дефиловале увежбаним стројевим кораком.

СУБНОР Врања је и овом приликом, у сарадњи са Градом и Војском, организовао двадесетпрви пут традиционални марш „стазама ослободилаца“ до гробља српских војника у засеоку Осатица и, крај споменика, одао почаст погинулим српским војницима у борбама за ослобођење Врања од Турака. Круну активности представљало је окупљање крај споменика „Чика Мите“ и одавање почасти, као и свечана академија у препуној сали Дома војске.

Као и увек, чланови СУБНОР-а су веома масовно и организовано учествовали у свим програмским активностима.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.