Шумадија

РУШИТЕЉИ ПРИЗИВАЈУ АВЕТИ ЗЛА

Рушитељи, којима је главни задатак заустављање напретка српског народа и државе, уједињују се у настојању да остваре погубне циљеве и са аветима зла из прошлости – што је у широким масама већ разголићено и одбачено са индигнацијом.

Ово је и закључак оштрог протеста Окружног одбора СУБНОР-а Србије за Шумадију и Градског одбора у Крагујевцу, који су се обратили јавности поводом ”гостовања” глумца и, ваљда, новопеченог наводног политичара Сергеја Трифуновића у њиховом граду и речима и поступцима веома узбудио јавност.

”Ако неко призива авети зла прошлости Димитрија Љотића, председника фашистичког „Збора“ чији су припадници здушно са немачким фашистима учествовали у стрељањима антифашиста, родољуба и патриота и солунских ратника у Багремару 20. октобра 1941. године, ђака у Шумарицама, пркосног професора и Народног хероја Милоја Павловића, затим Драже Михаиловића и његових ”црних тројки” које су починиле нечувена зверства широм Шумадије и у смрт одвеле децу, жене и старице, па покушавају да уз њихов скуп ставе прослављене хероје и команданте попут Коче Поповића, шпанског борца, великог интернационалисте и патриоте, као што то чини Сергеј Трифуновић, председник некаквог ПСГ, глумац који је у крагујевачким Шумарицама учествовао у извођењу поеме „Велики школски час“.

Србију су нападали многи, агресори, завојевачи, туђинци. Од 1804. године, када је бесмртни Вожд Георгије Петровић „Црни Ђорђе“ подигао устанак против Отоманске империје, преко Милоша Обреновића, вође Другог српског устанка, војвода Степе Степановића, Живојина Мишића, Радомира Путника, Крагујевац и Шумадија су знали да бране слободу и слободарство.

Сергеј Трифуновић, глумац, заборавља да Шумадија чува и брани светле ликове Јосифа Шнерсона, Милића Радовановића, Милана Благојевића Шпанца, јунаке Априлског рата Веселина Дивца, мајора Драгољуба Ј. Кргушића, потпоручника Драга Говедарице, хероје попут Даринке Радовић са ћеркама Радмилом и Станком, Софију Ристић, Живадина Несторовића, Живадина Аксентијевића из Шуме – све патриоте и слободаре којима су ”наглашене дике” прекратиле живот.

Глумче, не улазећи у ваше академско звање које поштујемо, потврђујемо да је из Шумадије кренула буна против Турака, али не и против властитог народа и Србије. Велики српски песник, владика Раде, или ако више значи Петар II Петровић Његош, тајновидац ловћенски је записао „За мачка је говеђа глава велика”.

Не призивајте буне и зло „јер Србија је велика тајна“ а уједно и вечна. Нису успели Турци (Османлије), Аустроугари, немачки фашисти, ни НАТО агресори.

Метино брдо, Медна, Шумарице, Багремар, Илићево, Маршић, Грошница и њихове жртве сведоче о слободи и слободарству.

Не призивајте Љотића, Недића, Дражу и остале осуђене издајнике српског народа. Не ударајте на Србију, јер она је увек знала да се одбрани од рушитеља и мрзитеља!” – каже се у саопштењу Окружног одбора СУБНОР-а Србије за Шумадију и Градског одбора Крагујевца.