САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 815997Укупно посета:
  • 2551065Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ФОРМИРАЊА ПРВОГ ВРАЊСКОГ ПАРТИЗАНСКОГ ОДРЕДА И ГОДИШЊИЦА ЦЕРСКЕ БИТКЕ

СУБНОР Врања и ове године је достојанствено обележио 12. август, седамдесет осму годишњицу формирања Првог врањског партизанског одреда и 105. годишњицу Церске битке у Првом светском рату.

На дан формирања одреда, најпре је делегација СУБНОР-а Града Врања посетиле место формирања Одреда, одала пошту и положиле цвеће крај споменика. Иста је делегација одала пошту и положила цвеће на Спомен костурници у Врању, а поводом 105. годишњице почетка Церске битке у Првом светском рату.

У препуној сали Клуба бораца и РВИ, на проширеној седници Градског одбора, присутнима се обратила заменик председника СУБНОР-а Сунчица Младеновић, ћерка једног од учесника Првог Врањског партизанског одреда. И ова прилика искоришћена је да СУБНОР проговори језиком истине и историографских чињеница јер он једино тако уме. Са лажима и на лажима СУБНОР не би опстао ни седам, а не седамдесет година колико је прошле године обележио.

Из семена отпора против окупатора које је посејао Први врањски партизански одред, на ширем подручју југа Србије, никло је 10 одреда и 12 бригада са преко 12.000 бораца који су дали запажен допринос борби против фашизма и ослобођењу земље.

За СУБНОР Врања важна је и чињеница што су у његовој 71. години дугој историји од укупно тридесет и једног председника, петорица били борци Првог врањског партизанског одреда.

Када је реч о легендарној Церској бици као једној од првих битака у Првом светском рату, истакнуто је да је у њој активно учешће узео и један батаљон Првог пешадијског пука Књаза Милоша Великог из Врања.

Као организација бораца и ветерана која баштини тековине свих ослободилчачких ратова које је Српски народ, током своје бурне историје, водио –  данас се клањамо сенима погинулих припадника Првог врањског партизанског одреда, ратницима Церске и осталих славних битака, истакла је Сунчица Младеновић.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
26°
Сунчано
06:1918:45 CEST
УтоСреЧет
min 14°C
16/7°C
19/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.