Вукосавци

И МАЛО СЕЛО ИМА СВОЈЕ ХЕРОЈЕ

Недалеко од Аранђеловца, у питомом шумадијском селу Вукосавци, у знак сећања на херојску борбу и страдања мештана овог села у свим ослободилачким ратовима у 20. веку, 19. августа одржан је комеморативни скуп и обележен Дан месног одбора СУБНОР-а. Свечаност је одржана у прелепом спомен-парку који су изградили мештани села Вукосавци сопственим средствима. У спомен-парку се налази спомен-плоча изгинулим ратницима у ратовима 1912-1918. године и споменик палим борцима и цивилним жртвама 1941-1945. године, изграђен 1951., а обновљен и дорађен 2012. године.

Свечаност је организовао месни одбор СУБНОР-а на челу са Радованом Бошковићем, председником месног одбора, чији је отац зверски убијен у братоубилачком рату 1942. године, а деда страдао у логору Велики Међер у Словачкој. Овај витални 90.-годишњак је отворио свечаност и у изузетно надахнутом говору, прожетим цитатима из низа родољубивих песама које је изговарао са запањујућом тачношћу и лепотом, подсетио на херојску борбу српског народа за слободу и огромне жртве које је у тој борби дало и ово мало село. На спомен-плочи изгинулих у ратовима за ослобођење и уједињење уписано је 92 имена изгинулих ратника села Вукосавци, а на споменику жртвама палим у НОБ, уписано је 42 имена. У овом селу рођена су и два генерала бивше југословенске војске, два брата Станојловића од којих је један био командант авијације Југословенске војске, а други командант дивизије. Живота Бошковић (стриц Радована Бошковића) био је војни пилот у бившој ЈВ, после Другог светског рата пилотирао је за енглески РАФ, а својевремено га је примио и сам маршал Тито. Из Вукосаваца потиче и мајор Вуловић, члан завереничке Црне Руке и учесник у мајском преврату,  стрељан у Солунском процесу. Од 22 погинула борца, припадника НОП, четворица су стајали у строју Прве пролетерске бригаде при њеном оснивању у Рудом 1941. године.

Испред споменика жртвама палим у Другом светском рату, учесницима свечаности обратио се Радојица Миливојевић, син првоборца који је свој ратни поход почео приликом оснивања Првог шумадијског партизанског одреда, на самом почетку јула 1941. године. Говорећи о херојској борби партизана, Миливојевић је, имеђу осталог, посебно истакао и пресудну улогу Совјетског савеза у сламању хитлеровске Немачке и њихов допринос ослобађању Југославије и српског народа од авети фашизма.

Овом свечаном подсећању на светле слободарске подвиге, херојство и страдања народа из овог краја Шумадије присуствовали су бројни мештани села Вукосавци, чланови општинског одбора СУБНОР Аранђеловац и мештани суседних села. На спомен-плочу изгинулим ратницима 1912-1918 и на споменик жртвама Другог светског рата положени су венци и одата пошта свим изгинулима у борби за слободу у 20. веку.