ЈУБИЛЕЈ 75 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДА БИЋЕ ОБЕЛЕЖЕН СВЕЧАНИЈЕ

Заменик председника СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић и чланови Републичког одбора Томица Миленковић и Зоран Јаковљевић данас су били у посети Ваљеву. У згради градске управе примили су их градоначелник др Слободан Гвозденовић, председник Скупштине града Милорад Илић и заменик градоначелника др Зоран Живковић са сарадницима. Састанку су присуствовали и председник Градског одбора СУБНОР-а Ваљево Рајко Милинковић и координатор СУБНОР-а за округ Kолубарски Милорад Зарић.

На радном састанку било је речи о предстојећем обележавању 75-годишњице од ослобођења Ваљева у Другом светском рату. Дан ослобођења – 15. септембар ове године, како се чуло, биће свечаније обележен него у последњих неколико година.

Градоначелник др Слободан Гвозденовић је том приликом рекао да је Ваљево устанички крај и да је добро вратити историју и тековине револуције на место које им припада. Биће то прилика да се евоцирају успомене на минуле догађаје и да се присетимо свих важних детаља из тог периода. Председник Скупштине града Милорад Илић подвукао је да је 1944. године Ваљево једно од првих места које је Народноослободилачка војска ослободила од фашиста и да то не сме да се заборави. До петооктобарских промена 2000. године 15. септембар је обележаван као Дан града Ваљева.

У име Републичког одбора СУБНОР-а Србије и председника Душана Чукића функционере ваљевске локалне самоуправе поздравио је заменик председника Видосав Ковачевић. Он је истакао да СУБНОР Србије баштини богату традицију и да је антифашизам уграђен у темеље данашње државе. Предстојећа 75-годишњица ослобођења од фашизма биће обележена широм Србије, а Републички одбор СУБНОР-а, заједно са републичким органима и локалним самоуправама, посветиће више пажње прославама које ће бити организоване у регионима. Тако ће бити и у Ваљеву, које је одређено као централно место обележавања ослобођења за западну Србију. Ковачевић је подвукао да је општинска организација СУБНОР-а Ваљева остварила добру сарадњу са локалном самоуправом и да је то добар амбијент за рад борачке организације.

На састанку је договорено да град Ваљево и СУБНОР формирају заједнички одбор за обележавање тог јубилеја, који ће предложити начин обележавања и конкретне активности.

Потом је одржан заједнички састанак Градског одбора СУБНОР-а Ваљева и представника СУБНОР-а Колубарског округа којим је руководио заменик председниика СУБНОР-а Србије. Разговарано је о предстојећим активностима као и о међусобним односима Градског и Окрзжног одбора, а све у циљу успешне реализације обележавања 75. годишњице ослобођења Ваљева и очувања јединства СУБНОР-а Србије.

На истом скупу члан Председништва СУБНОР-а Србије Томица Миленковић говорио је о закону који ће интегрисати 13 досадашњих закона, а односи се на права бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица. Очекује се да нацрт закона добије финалну верзију у којој ће бити дефинисан појам и статус борца, јавни значај и финансирање СУБНОР-а. У досадашњим фазама стварања новог закона, СУБНОР је препознат као организација од посебног значаја у области неговања слободарских традиција нашег народа.