САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 826882Укупно посета:
  • 2580839Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ЈУБИЛЕЈ 75 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДА БИЋЕ ОБЕЛЕЖЕН СВЕЧАНИЈЕ

Заменик председника СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић и чланови Републичког одбора Томица Миленковић и Зоран Јаковљевић данас су били у посети Ваљеву. У згради градске управе примили су их градоначелник др Слободан Гвозденовић, председник Скупштине града Милорад Илић и заменик градоначелника др Зоран Живковић са сарадницима. Састанку су присуствовали и председник Градског одбора СУБНОР-а Ваљево Рајко Милинковић и координатор СУБНОР-а за округ Kолубарски Милорад Зарић.

На радном састанку било је речи о предстојећем обележавању 75-годишњице од ослобођења Ваљева у Другом светском рату. Дан ослобођења – 15. септембар ове године, како се чуло, биће свечаније обележен него у последњих неколико година.

Градоначелник др Слободан Гвозденовић је том приликом рекао да је Ваљево устанички крај и да је добро вратити историју и тековине револуције на место које им припада. Биће то прилика да се евоцирају успомене на минуле догађаје и да се присетимо свих важних детаља из тог периода. Председник Скупштине града Милорад Илић подвукао је да је 1944. године Ваљево једно од првих места које је Народноослободилачка војска ослободила од фашиста и да то не сме да се заборави. До петооктобарских промена 2000. године 15. септембар је обележаван као Дан града Ваљева.

У име Републичког одбора СУБНОР-а Србије и председника Душана Чукића функционере ваљевске локалне самоуправе поздравио је заменик председника Видосав Ковачевић. Он је истакао да СУБНОР Србије баштини богату традицију и да је антифашизам уграђен у темеље данашње државе. Предстојећа 75-годишњица ослобођења од фашизма биће обележена широм Србије, а Републички одбор СУБНОР-а, заједно са републичким органима и локалним самоуправама, посветиће више пажње прославама које ће бити организоване у регионима. Тако ће бити и у Ваљеву, које је одређено као централно место обележавања ослобођења за западну Србију. Ковачевић је подвукао да је општинска организација СУБНОР-а Ваљева остварила добру сарадњу са локалном самоуправом и да је то добар амбијент за рад борачке организације.

На састанку је договорено да град Ваљево и СУБНОР формирају заједнички одбор за обележавање тог јубилеја, који ће предложити начин обележавања и конкретне активности.

Потом је одржан заједнички састанак Градског одбора СУБНОР-а Ваљева и представника СУБНОР-а Колубарског округа којим је руководио заменик председниика СУБНОР-а Србије. Разговарано је о предстојећим активностима као и о међусобним односима Градског и Окрзжног одбора, а све у циљу успешне реализације обележавања 75. годишњице ослобођења Ваљева и очувања јединства СУБНОР-а Србије.

На истом скупу члан Председништва СУБНОР-а Србије Томица Миленковић говорио је о закону који ће интегрисати 13 досадашњих закона, а односи се на права бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица. Очекује се да нацрт закона добије финалну верзију у којој ће бити дефинисан појам и статус борца, јавни значај и финансирање СУБНОР-а. У досадашњим фазама стварања новог закона, СУБНОР је препознат као организација од посебног значаја у области неговања слободарских традиција нашег народа.

 

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Ведро
06:4216:05 CET
СреЧетПет
min 9°C
17/9°C
12/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.