Сокобања

ЗНАМЕЊА СЛОБОДЕ ОЗРЕНА

Поводом 75-годишњице ослобођења Алексинца, Сокобање и дела југоисточне Србије у организацији локалне управе Сокобање и тамошњег СУБНОР-а организована је свечаност и положени венци на спомен обележја.

На спомен бисте народног хероја Алексе Маркишића и првог команданта Озренског НОП одреда Димитрија Драговића венце су положиле делегације СУБНОР-а Србије, Црне Горе, Сокобање, локалне самоуправе, унуци Димитрија Драговића који су за ову прилику дошли из Даниловграда као и потомци хероја Маркишића.

Скупу се обратио председник СУБНОР-а Сокобања, др Славољуб Јовановић који је поздравио све присутне изражавајући задовољство што су ту данас  присутни и представници СУБНОР-а и антифашиста Црне Горе који после 30 година долазе у овај крај.

Испред СУБНОР-а Србије присутнима се обратио потпредседник, пуковник Жељко В. Зиројевић који је између осталог рекао: „Поздрављајући Вас у име председника Душана Чукића и руководства СУБНОР-а Србије, данас се са пијететом сећамо светлих ликова Алексе Маркишића, Димитрија Драговића, Рајка Вићентијевића и многих знаних и незнаних бораца овог краја. Задовољство ми је што су данас овде са нама унуци Димитрија Драговића, Јован и Дарко, потомци Алексе Маркишића, његова браћа као и сви они којима на срцу и души лежи слобода и љубав према Отаџбини. СУБНОР Србије је био и биће као и до сада непремостива баријера сваком злу и повампирењу фашизма и оних који желе да прекрајају историју.

Генерални секретар СУБНОР-а Црне Горе Драган Митов Ђуровић изразио је задовољство што су данас њихови представници на изворишту трајања слободе и слободарства и одао признање СУБНОР-у Србије и његовом руководству на очувању антифашистичких традиција и повезивању народа.

Госте је примио и председник општине Сокобања Исидор Костић и упознао их са плановима развоја општине.

Поводом свечаности Медаље борца уручене су Андрији Маркишићу, Драгану Секулићу и Дулету Јовановићу за допринос развоја и јачању СУБНОР-а.

Затим су гости са домаћинима обишли обновљена спомен обележја Алексе Маркишића и породичну гробницу ове надасве познате и признате по слободарству и антифашизму прослављене породице.