САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 826880Укупно посета:
  • 2580837Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ЗНАМЕЊА СЛОБОДЕ ОЗРЕНА

Поводом 75-годишњице ослобођења Алексинца, Сокобање и дела југоисточне Србије у организацији локалне управе Сокобање и тамошњег СУБНОР-а организована је свечаност и положени венци на спомен обележја.

На спомен бисте народног хероја Алексе Маркишића и првог команданта Озренског НОП одреда Димитрија Драговића венце су положиле делегације СУБНОР-а Србије, Црне Горе, Сокобање, локалне самоуправе, унуци Димитрија Драговића који су за ову прилику дошли из Даниловграда као и потомци хероја Маркишића.

Скупу се обратио председник СУБНОР-а Сокобања, др Славољуб Јовановић који је поздравио све присутне изражавајући задовољство што су ту данас  присутни и представници СУБНОР-а и антифашиста Црне Горе који после 30 година долазе у овај крај.

Испред СУБНОР-а Србије присутнима се обратио потпредседник, пуковник Жељко В. Зиројевић који је између осталог рекао: „Поздрављајући Вас у име председника Душана Чукића и руководства СУБНОР-а Србије, данас се са пијететом сећамо светлих ликова Алексе Маркишића, Димитрија Драговића, Рајка Вићентијевића и многих знаних и незнаних бораца овог краја. Задовољство ми је што су данас овде са нама унуци Димитрија Драговића, Јован и Дарко, потомци Алексе Маркишића, његова браћа као и сви они којима на срцу и души лежи слобода и љубав према Отаџбини. СУБНОР Србије је био и биће као и до сада непремостива баријера сваком злу и повампирењу фашизма и оних који желе да прекрајају историју.

Генерални секретар СУБНОР-а Црне Горе Драган Митов Ђуровић изразио је задовољство што су данас њихови представници на изворишту трајања слободе и слободарства и одао признање СУБНОР-у Србије и његовом руководству на очувању антифашистичких традиција и повезивању народа.

Госте је примио и председник општине Сокобања Исидор Костић и упознао их са плановима развоја општине.

Поводом свечаности Медаље борца уручене су Андрији Маркишићу, Драгану Секулићу и Дулету Јовановићу за допринос развоја и јачању СУБНОР-а.

Затим су гости са домаћинима обишли обновљена спомен обележја Алексе Маркишића и породичну гробницу ове надасве познате и признате по слободарству и антифашизму прослављене породице.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Ведро
06:4216:05 CET
СреЧетПет
min 9°C
17/8°C
12/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.