САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 850533Укупно посета:
  • 2634021Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЧАСТ И СЛАВА БОРАЦА

СУБНОР Врања је достојанствено обележио Дан оснивања и јубиларну седамдесет пету годишњицу  Првог врањског партизанског одреда и 102. годишњицу Церске битке у Првом светском рату.

Дан уочи обележавања група бораца и екипа  предузећа „Комрад“ посетиле су Добре воде – место формирања Одреда и уредиле прилазне стазе и простор око споменика, партизанских земуница и партизанске чесме.

На дан формирања одреда, најпре су делегације СУБНОР-а, Града Врања, Војске Србије, Полицијске управе и Извиђачког одреда „Сима Погачаревић“ посетиле место формирања Одреда, одале почаст и положиле цвеће крај споменика. Скупу се обратио Чедомир Ристић, борац Пчињског одреда и Осме српске бригаде који је учествовао у ослобађању Владичиног Хана и других места на југу Србије.

У препуној сали Клуба бораца и РВИ говорио је председник СУБНОР-а Врања Стојан Младеновић. После напада на Београд 6. априла 1941. године Немци су ушли у Врање преко Бугарске и Македоније 9. априла и 22. априла град препустили свом сателиту Бугарској. И овом приликом Бугари су применили  „окупаторско искуство и знање“ познато из ранијих ратова : теорију о моравским бугарима, бугарске школе, књиге, учитеље и попове, асимилацију становништва, бугарски „ћутек“, пљачке, паљевине, терор и убиства. Упркос свим предузетим мерама окупација и денационализација чисто српских крајева из дана у дан за Бугаре је била немогућа мисија.

Врањанци су бојкотовали бугарске школе. Чувена врањска Гимназија није наставила рад па је претворена у касарну. Исписиване су пароле, прикупљано оружје, муниција и санитетски материјал, формиране илегалне партизанске десетине (15 у самом граду и 25 у околним селима). Комунисти су предводили отпор окупатору. По свом значају издвајају се две одлуке Месног комитета партије :

Прва одлука односила се на формирање илегалних десетина и донета је 26. јуна 1941.

Друга је одлука о формирању Одреда донета 11. августа 1941. године.

Већ, 12. августа формиран је Први врањски партизански одред као 23. у Југославији. На дан формирања одреда у строју је било 18 бораца, а већ у септембру одред је бројао око 80 бораца-партизана. За команданта Одреда постављен је Стојан Трајановић.

Из семена отпора против окупатора које је посејао Први врањски партизански одред, на ширем подручју југа Србије, никло је 10 одреда и 12 бригада са преко 12.000 бораца који су дали запажен допринос борби против фашизма и ослобођењу земље.

За СУБНОР Врања је важно и  што су у његовој 70 година дугој историји од укупно тридесет и двојице председника петорица били борци Првог врањског партизанског одреда.

Када је реч о легендарној Церској битци у Првом светском рату, истакнуто је да је у њој активно учешће узео и један батаљон Првог пешадијског пука Књаза Милоша из Врања.

Велики доринос победи у Церској бици дао је генерал Тома Павловић, Врањанац из Дубнице који је у Русији обезбедио довољну количину муниције за нашу артиљерију. Без претеривања се може рећи да је Церска битка била и остаће част и понос српске војске.

Градоначелник Врања др Слободан Миленковић  рекао је да је срећа што постоје удружења као што је СУБНОР која не дозвољавају да се историја заборави или прекраја и истовремено овај дан повезао са даном младих у чијем васпитању на патриотским традицијама СУБНОР има значајну улогу.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.