Вршац

ОБНОВА  ДЕО  НАПРЕТКА

Вршац, један од успешних банатских центара, може да се похвали и добрим радом организације СУБНОР-а.

На скупу, одржаном у новом друштвеном и пословном сопственом простору у средишту града, говорило се о години на измаку, али и о прохујалом херојском времену из народноослободилачког рата – повод је дао и Дан оснивања Прве пролетерске бригаде у Рудом 1941.

Свечаности су присуствовали председник Републичког одбора проф.др Миодраг Зечевић, као и председник Покрајинског одбора Светислав Атанацковић и члан Председништва Душан Чукић.

Председник Општинског одбора Драгољуб Ђорђевић говорио је о претходним и будућим активностима, а потом и уручио Златну повељу СУБНОР-а Вршца професору др Миодрагу Зечевићу. То високо признање додељено је за допринос обнављању улоге СУБНОР-а у јавном животу Републике Србије и очување историјске истине о тековинама НОР и НОП и антифашистичког карактера народноослободилачког рата 1941-1945.

Прва личност борачке организације наше државе, др Миодраг Зечевић, захвалио је на додељеној повељи и потом навео неколико кључних детаља карактеристичних за активност СУБНОР-а Србије, наглашавајући да ни у ком случају није у питању смена генерација већ обнова која – масовним укључивањем у чланство потомака бораца, поштовалаца славне прошлости и симпатизера антифашистичке борбе – донеси нови квалитет и већ, у свакодневној пракси, показује напредак.

”СУБНОР Србије је масовна организација, са преко 100.000 активних чланова, разгранатом мрежом, општинским, градским, окружним, покрајинским одборима. То су чињенице које се морају уважавати и стварно је тренутак да се разни дозову памети. Нарочито сада, у овом времену, кад није довољно да се помиње антифашизам као одредница и власти. Са речи се мора прећи на дела!” – истакао је председник Републичког одбора.

Током расправе на скупу у Вршцу, председник Покрајинског одбора Војводине Светислав Атанацковић (коме су Вршчани уручили Повељу, а секретару Покрајинског одбора, Мири Михајловић, захвалницу) саопштио је да рад СУБНОР-а није свима по вољи:
”Чим јавност почне да говори о нашим успешним акцијама, одмах ступају у напад. Влада Војводине се, рецимо, окомила на Покрајински одбор и најављује да ће нас у Новом Саду иселити из простора који користимо више деценија! Могу они то и да ураде, влaст су! А уверени смо да у овој нашој држави постоје закони, правда и правичност и да нико не може да се понаша по сопственом ћефу и идеолошким предрасудама”.

На скупу у Вршцу више учесника је предложило да се организује потписивање петиције за враћање у Србији званичног дана кад је основана Република.

На свечаности је и рођеном Вршчанину, истакнутом научном раднику и професору Београдског универзитета, др Сави Живанову, уручена чланска карта члана СУБНОР-а Србије.