САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 809110Укупно посета:
  • 2536615Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

МЛАДИ СУ НАШЕ БЛАГО

У препуној дворани Градског музеја у Вршцу и атмосфери несвакидашњег догађаја, уживали су подједнако учесници и публика, на свечаности коју је приредио СУБНОР града Вршца, поводом 70 година оснивања СУБНОР Србије и 74 године ослобођења Вршца од фашистичке окупације.

Програм под свечарским називом Мода и музика рализован је уз сарадњу Музеја града, Музичке школе ”Јосиф Маринковић”, Предузећа ”Други октобар” и Пољопривредне школе.

Поводом годишњице ослобођења Вршца од фашизма, вршачки СУБНОР расписао је конкурс СЛОБОДА И МИР – БЛАГО ПОД ВРШАЧКОМ КУЛОМ. Иван Стојановић, мастер библиотекарства и Софија Ђорђевић, професор, исчитавајући приспеле радове ученика основних и средњих школа са подручја града Вршца, одлучио се да награди следеће ауторе: Бринелу Маринковић, Миљану Јовчев, Огњена Калоју, ученике IV разреда, Ивану Ивковић, Лазара Тасића, Мариа Ферјанчића, ученике V, Николу Миланка, ученика V, Теодору Милошевић и Андреу Лазић, ученице VIII разреда основне школе “Моша Пијаде” из Гудурице и Борисава Мајсторовића, ученику VII разреда основне школе Јован Стерија Поповић из Вршца.

У категорији ученика средњих школа, награђени су: Елизабета Стојанов, I разред, Ана Шебешћан и Ивашко Космин, II разред, Мирела Котрла и Марина Муста, III разред вршачке Гимназије “Борислав Петров Браца”.

Октабарска награда за најбољу песму завредела је Милица Јовановић, ученица IV разреда основнке школе “Моша Пијаде” из Гудурице. Војин Милосављевић, ђак I разреда Гимназије, остварио је Октобарску награду за укупно најбољи рад у прози.

Захвалнице за допринос успеху литерарног конкурса, додељене су школи „Моша Пијаде“, вршачкој Гимназији и професорки српског језика Љупки Гргин. Награде су уручили, професор Вељко Стојановић, члан градског већа града Вршца, задужен за просвету и секретар СУБНОР града Вршца, Коча Јововић.

Десет девојака из Вршца, први пут на модној писти, веома успешно су представиле двадест одевних креација мастер инжењера Сенке Ђорђевић, модног креатора и костимографа из Вршца, иначе и члана патриотског СУБНОР. Публика је имала прилику да види награђене моделе на највишем модном нивоу у Србији – Недељи моде и Балканском фестивалу моде у Београду 2016, као и моделе са високим признањем на Српској недељи моде у Новом Саду 2017. године.

Сенка Ђорђевић је високо позицонирана у модном свету Србије са остварењима, као и са костимографијама рађеним за позоришне представе у Београду, Вршцу и Ковачици, као и костимографије за филмове, снимане у Грчкој и Србији.

Ритам модној ревији дала је музика из чувеног домаћег филма ”Љубав и мода”. Наступли су млади музичари Музичке школе ”Јосиф Маринковић”. Представили су се Сара Трусник са тамбурицом, Јана Томић са гитаром у дуету са Андријом Јовановићем, који свирао на флаути. Брамса је на клавиру интерпретирао Жива Рогановић, док је компoзицију Фредерика Шопена маестрално извела Сара Радуловић. Своје умеће за клавиром предстaвили су још и Тијана Капелан и Аресније Кнежевић, уз подршку професорке Добросављевић.

Хор ”Распевани професори”, под управом гостујућег диригента Анице Арсић и оснивача хора, Марине Клиске Ченгери, допринео је да приредба буде заокружена у миљеу врхунске музичке инерпретације.

Свечаности су присуствовале  многе угледне личности из јавног живота Вршца, између осталих, професори и директори основних и средњих школа, привредници, чланови Градског већа Татјана Николић и Вељко Стојановић и генерални конзул Републике Румуније у Србији, г Дину Геогие, који није скривао дивљење догађају коме је присуствовао.

Аутор приредбе и водитељ, био је Драгољуб Ђорђевић из вршачког СУБНОР-а.

СУБНОР града Вршца је овом свечаноћу успешно закључио програмску годину на јавној сцени, дајући тако стални допринос подизању угледа наше многољудне и изворне, патриотске организације у Републици Србији, борећи се за углед наше домовине.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
27°
Sunny
04:5320:28 CEST
WedThuFri
32/20°C
34/19°C
27/15°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.