САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 843799Укупно посета:
  • 2617995Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

БАНАЋАНИ СУ ЛОМИЛИ ФАШИЗАМ

У раним јутарњим сатима, 2. октобра 1944. године, јединице 59. и 86. гардијске дивизије и 10. гардијског пука пешадијског корпуса Совјетске армије, заједно са грађанима, почеле су ослобађање Вршца и околних места од фашиста. Одавде је Врховни командант, маршал Тито водио операције за ослобођење Београда. Вршац је тада посетио и командант Трећег украјинског фронта, маршал Толбухин, који је са Маршалом Титом потписао споразум о заједничком дејству Црвене армије и НОВ и Партизанских одреда Југославије за ослобођење Београда и Југославије. Полагањем венаца на Спомен костурницу на Градском гробљу и свечаном академијом у организацији Града и СУБНОР-а, Вршац је обележио 75 година од ослобођења у Другом светском рату.

Сенима 363 црвеноармејца и 36 југословенских партизана, погинулим за ослобођење Вршца и околине, поклонили су се представници града Вршца, СУБНОР Србије, Покрајинског одбора СУБНОР Војводине, Амбасаде Руске федерације, Војске Србије, СУБНОР Вршца, СУБНОР Кикинде, СУБНОР Беле Цркве.

Светомир Атанацковић, председник Покрајинског одбора СУБНОР-а, позвао је на одбрану стечених тековина у борби против фашизма, који се изнова јавља и насрће у различитим облицима. Успротивио се настојањима да се изврну и ревидирају историјске чињенице о победнику над фашизмом, настојањима да се губитници и злочинци прогласе победницима у Другом светском рату, а жртве изједначе са злочинцима.

У дворани Центра Миленијум одржана је свечана академија.

Градоначелница Вршца, Драгана Митровић изразила је дубоку захвалност ослободиоцима, чија је храброст обележила будућност нашег народа и додала да историјски догађаји говоре и о садашњем тренутку, у коме је Вршац светао пример у нашој земљи, у заједништву, превазилажењу разлика, у развијању међуљудских односа, као залог развоја и напретка у освајању будућности.

Драгољуб Ђорђевић, председник СУБНОР у Вршцу, потсетио је на околности које су пртетходиле избијању Другог светског рата, епском одговору српског народа на потписивање Тројног пакта порукама, наког чега је уследио злочиначки напад на престоницу – отворени град Београд, капитулација Краљевине Југославије и бекство монарха у Лондон. Потсетио је и на историјски позив народима  Војводине, 21.06.1941. за борбу против фашизма. Истакао је деловање вршачког антифашистичког корпуса, предвођеног потоњим народним херојем Жарком Зрењанином и њихове жртве које су положене у темеље слободе српског народа.

Заменик председника СУБНОР Србије, Видосав Ковачевић у име СУБНОР Србије и председника Душана Чукића, обратио се бираним речима рекавши да је СУБНОР Србије значајан чинилац у укупном јавном животу Републике Србије. Својим деловањем и доприносом на јавној и иностарној, друштвеној сцени СУБНОР Србије заслужио је и признање Сретенски орден, којим га је одликовао Председник Републике Александар Вучић, поводом 70 година постојања. Позитивни односи са владом Србије и ресорним министарствима, доприносе повећању угледа СУБНОР, циљева којима стреми и резултатима које остварује.

Потом је Ковачевић уручио највише признање СУБНОР Србије Медаљу борца, пофесору Чедомиру Ћурчићу.

СУБНОР Града Вршца, као највише признање, доделио је Миодрагу Бабићу Повељу слободе, за дугогодишњи неизмеран допринос развоју и афирмацији Града Вршца и Републике Србије, у области привреде, науке, културе, просвете, спорта, хуманости и доброчинства, те очувању традиције антифашизма и залагања за слободу и мир. Миодрагу Бабићу, својевременом, дугогодишњем председнику и творцу Концерна Хемофарм и градитељу модерног Вршца, СУБНОР Србије доделио је Медаљу Борца.

Свечана академија окончна је заједничким наступом хора музичке школе Јосиф Маринковић и Градског хора АС.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.