САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 843795Укупно посета:
  • 2617990Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЧВРСТО БРАНИМО ОТАЏБИНУ

У Неготину је свечаном академијом у сали Дома културе „Стеван Мокрањац“, обележено 75 година живота и рада у слободној Србији. Поред домаћина свечаности су присуствовали Драгољуб Аризановић, најстарији учесник академије, борац НОР-а и носиоц „Споменице 1941.-1945.“, генерал Видосав Ковачевић заменик председника СУБНОР-а Србије, председник Градског одбора СУБНОР-а Зајечар Драгољуб Николић, Владимир Величковић председник општине Неготин са сарадницима, Никита Суходолов, аташе амбасаде Руске Федерације у Србији.

 „Ако очувамо традиције и тековине, три наша велика и значајна стуба богате историјске прошлости, најпре тековине Великог рата, тековине Другог светског рата и тековине великог свенародног отпора НАТО агресији, успећемо да поносно и ми и наши потомци храбро корачамо у будућност“, рекао је заменик председника СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић обраћајући се великом народном скупу у препуној сали Дома културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину, поводом 75 године ослобођења Неготина у Другом светском рату.

Ковачевић је даље истакао: „Добро је и лепо што се у последњих неколико година на нашим обележавањима значајних годишњица окупља све већи број младих људи. У свим тим активностима имамо велику подршку Председника Републике Србије Александра Вучића који је прошле године одликовао СУБНОР Србије Сретењским орденом поводом 70 година постојања и очувања слободарских тековина и антифашизма, Владе Србије, нашег ресорног Министарства, Министарства одбране и Војске Србије као и све већи број локалних самоуправа што је добар и Неготин.

Заслуге за то припадају председнику СУБНОР-а Србије Душану Чукићу, који је својим личним ауторитетом допринео афирмацији угледа СУБНОР-а Србије како у домаћим тако и у међународним оквирима“.

Тековине наше славне прошлости поштујемо и негујемо, рекао је Владимир Величковић председник Општине Неготин, а председник Општинског одбора СУБНОР-а Неготин Драгољуб Филиповић, казао је: „Заједничке борбене операције Црвене армије и јединица НОВЈ започеле су 27/28 септембар у тренутку када су јединице Црвене армије прешле Тимок код Брегова односно Мокрања и одатле развиле фронт од Мокрања до ушћа Тимока у Дунав, широк 15 километра и ту водиле битку са две хиљаде немачких војника и значајним четничким снагама које су се повлачиле заједно са Немцима. Из ширег рејона Неготина последње немачке снаге протеране су после десанта јединица Дунавске флоте код Радујевца 29. септембра и код Прахова 30. септембра, када су немачке трупе у очајању потопиле целу своју Дунавску ратну флотилу састављену од 220 пловних објеката. У слободни Неготин ушле су, после тешких борби партизанске и јединице Црвене армије.

Уметнички програм на Свечаној академији реализовали су познати уметници Оливер Њего, Лепомир Ивковић, Зоран Тутуновић, затим Хор девојака и оркестар уметничке школе „Стеван Мокрњац“ из Неготина и Фолклорни ансамбл КУД „Стеван Мокрањац“.

Највећим и најзначајнији признањем СУБНОР-а Србије – Медаљом борца СУБНОР Србије је одликовао: постхумно Оливера Тарицића – добровољца јунака са Кошара, Оливера Лекића, троструког рањеника са Кошара, Живојина Михајловића и Спасоја Булбића. Повеља СУБНОР-а Србије додељена је Општини Неготин и Уметничкој школи „Стеван Мокрањац“, а захвалница КУД „Стеван Мокрањац“.

У оквиру програма обележавања 75 годишњице ослобођења од окупатора на градском гробљу на Спомен костурницу венце и цвеће положиле су делегације Општине Неготин, Свесрпског козачког савеза у Србији, СУБНОР-а Неготин, РВИ и ЦИР-а, Удружења РВС Неготин и Планинарског друштва „Дели Јован“.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.