ВРШАЦ

Поводом 76. година ослобођења Вршца од фашистичке окупације у Другом светском рату, СУБНОР Вршца, приредио је свечаност, уз подршку градске управе, којом је овај слободарски празник обележен на достојанствен начин.

У околностима изазваним корона вирусом, свечаност је приређена у ограниченом обиму код Спомен костурнице ослободиоцима, на градском гробљу у Вршцу, уз поштовање мера заштите и превентиве здравља.

У свечаној тишини, сенима бесмртних, поклонили су се и положили венце, представници Града Вршца, СУБНОР Вршац, СУБНОР АП Војводине, СУБНОР Кикинде и Беле Цркве, Војска Србије, Амбасадор Белорусије у Београду, Екселенција Валериј Бриљов, представници Удружења војних пензионера и инвалида, Удружења ратних инвалида, ученици и професори вршачких средњих школа Гимназије, Хемијско-медицинске, Пољопривредне и школског центра Никола Тесла, као и представници политичких партија.

Уводном беседом обратио се председник СУБНОР у Вршцу, Драгољуб Ђорђевић, нагласивши да је слобода, коју уживамо већ 76 година  плаћена непроцењивом вредношћу људских живота, те да у темељима те слободе, овде почива 363 борца совјетске Црвене армије, 36 југословенских партизана, погинулих у борбама за ослобођење Вршца и околине, 11 војника војске Краљевине Југославије, који су часно бранили своју отаџбуну и 11 родољуба, које су нацисти стрељали, приликом уласка у Вршац, априла 1941. године. Додао је  притом да је са овог Светог места, узет грумен вршачке земље, који је похрањен на Црвеном тргу, у здању Централног храма војске Русије у Москви.

У име Града Вршца обратио се  заменик председника Скупштине града, Милован Вујичић, рекавши да смо се овде окупили да обележимо Други октобар, Дан ослобођења Вршца у Другом светском рату, да се сетимо својих хероја – ослободиоца, који почивају овде и чија имена поносно носе улице у нашем граду, а који су уз пресудну помоћ руских оружаних снага ослободили наш град од фашистичке окупације. Не дозволимо да се сукоби, који доносе велике патње, разарања и страдања икада понове.

Јово Барошевчић, председник СУБНОР АП Војводине изразио је захвалност што се сећамо хероја и бораца за слободу, који су дали највредније што су имали, своје млађане животе. Нагласио је улогу СУБНОР-а у обележавању значајних датуме из наше антифашистичке  историје. СУБНОР данас броји 130 хиљада чланова на територији Србије, готово у сваком граду и општини. Својим деловањем, као државотворна организација, заслужио је велики углед, и уважавање, доприносом који је дао на иностраном плану, као чланица Европске антифашистичке асоцијације ФИР, за шта је нашу организацију одликовао председник Александар Вучић, поводом Дана државности Сретењским орденом. Влада Републике Србије, доделила је СУБНОР новоустановљено признање Српски ратник, за допринос у јавном животу на очувању традиције антифашизма и очувања духа слободарства и патриотизма, рекао је између осталог Барошевчић.

У краткој изјави за ТВ Банат, Амбасадор Белорусије у Београду, Екселенција Валериј Бриљов рекао је да је  Други светски рат , званично однео 25 милиона совјетских људи, а да је незванично тај број већи од 30 милиона страдалих. Југославија је имала такође велике губитке, да  се на овом европском простору једино Југославија борила против нациста и фашизма, док су остали били на другој страни. Од 10 милиона становника, колико је имала Белорусија, у Другом светском рату погинуло је 3 милиона, готово сваки трећи становник, што је огромна жртва и огроман допринос слободи.

Свечаности је присуствовао и пуковник Золтан Дани, члан Председништва СУБНОР Србије, јунак одбране СР Југославије од НАТО агресије 1999. године.

Достојанствену свечаност забележили су вршачки и регионални електорнски и писани медији.