Вршац: ПРЕДСТАВЉАЊЕ НОВЕ КЊИГЕ

Градска библиотека Вршац и СУБНОР Града Вршца, приредили су, у Салону библиотекe, прeдстављање књиге  ДОБРОВОЉАЦ ЗА АУШВИЦ: ПРЕКО ГРАНИЦЕ ХРАБРОСТИ, у издању „Марк IX“ из Нових Бановаца, што у суштини представља превод Извештаја Витолда Пилецког, капетана пољске армије, који се, септембра месеца 1940. године, добровољно „ушетао“ у рацију, коју су СС-овски  нацисти спроводили у једној од улица Варшаве и тако постао логораш Аушвица, логора смрти.

Превод оригиналног издања на енглеском језику, аутентично је уприличио  Душан Симић уједно и уредник издања. 

Премијерно, књига је представљена читалаштву децембра месеца 2022. у Народној библиотеци Србије. Предговор књизи, дали су Далибор Соколовић,  професор на катедри за славистику Филолошког факултета  у Београду и Љубинко Ђурковић пуковник, Командант одбране Кошара и 125. херојске, моторизоване бригаде  војске СР Југославије..

Приређивач на српском језику, превео је и Увод са оригиналног издања на енглеском језику из 2012. аутора Нормана Дејвиса, члана британске Академије. 

Своје виђење „Блиставог примера хероизма, који превазилази религију,расу и време“  дао је као као свој прилог књизи Рабин Мајкл Шудрих, Велики рабин Пољске, наводећи са корица српског издања: „Капетан Витолд Пилецки – једини човек који је добровољно пристао да буде ухапшен и затворен у Аушвицу, како би открио причу о логору“.

Био је то потенцијално самоубилачки акт  у тајној мисији за пољски покрет отпора како прослеђивао обавештајне податке о новом немачком концентрационом логору у коме је успео да преживи, да изгради организацију отпора међу логорашима , издржавајући три године бруталног злостављања, глади, болести, одлучан да је извршио своју мисију побегао је  априла месеца 1943, године, са још два логораша.

„Његови тајни обавештајни извештаји из Аушвица, које су Савезници почели да примају почетком 1941. године, били су међу најраније достављеним, а укључивали су потпун приказ ужаса свакодневног живота унутар логора, убијање совјетских војника узетих за ратне заробљенике, изградњу гасних комора и масовном истребљењу Јевреја, доведених у логор“.

Свој, свеобухватни извештај, Пилецки је написао у Риму 1945. године и он је аутентично сведочење приказано у овој књизи.

Извештај се односи на Аушвиц 1, у коме је Пилецки проживео страдалништво.

У логор Аушвиц  је до његовог ослобађања од стране Совјетске  Црвене армије 27.јануара 1945. доведено  милион и три стотине хиљада људи. Нацисти су убили милион и сто хиљада, од којих  су  један милион били Јевреји.

Своје учешће у овом догађају,, узели су, ВД директорка Библиотеке Весна Златићанин, гостопримством у својству домаћина, Јелена Вукелић, библиотекарка, представивши одломак из књиге,  Душан Симић  преводилац и издавач, Љубинко Ђурковић,пуковник у пензији, командант јуначке одбране Кошара од НАТО агресије, као писац уводника под називом : „Предговор српског војника“, Драган Шкрбић, потпуковник у пензији, саборац пуковника Ђурковић у обрани уставног поретка СР Југославије и Републике Србије  на Косову и Метохији, Драгољуб Ђорђевић, председник СУБНОР Града Вршца, који је дао кратак приказ онога што у књизи , сведочанству о нестварним злочинима „надљуди“ над „подљудима“, што  описује у свом Извештају  из 1945. капетан Пилецки, са паралелним освртом на актуелну ситуацију у свету, бујањем нацизма, Магистар, Професор Томислав Сухецки, члан СУБНОР, , који је говорио о логорашком искуству своје мајке, пољакиње, која је опет чудом преживела шестогодишњу тортуру  у логорима Трећег рајха.од  1939 до 1945 .

Представљање књиге завршено је јасном поруком да је злочин остао некажњен, док се жртве поново убијају и након више од седам деценија, да је нацизам мутирао и сада поново наступа потпуно огољен., што је велика опомена за све слободољубиве људе света..

Томе се једном мора стати на пут.

Приредио Драгољуб Ђорђевић.