САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 863350Укупно посета:
 • 2654600Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

ВРАТИТЕ СПОМЕНИК МАРШАЛУ!

У Београду, у оквиру Савеза бораца Народноослободилачког рата Србије, делују секције бораца 1. и 2. пролетерске бригаде које окупљају преживеле борце, потомке бораца и поштоваоце Народноослободилачког рата.

На годишњим скупштинама секција, одржаним марта ове године, усвојен је предлог да вашој Скупштини упутимо захтев – за враћање споменика врховног команданта Народноослободилачке војске (Југословенске народне армије) маршала Јосипа Броза Тита из дворишта Музеја у Ужицу на Трг партизана у Вашем граду, одакле је уклоњен 1992. године.

Захтевамо да Ваша Скупштина донесе ту одлуку и да се споменик врати на Трг до 9.маја ове године, до дана победе, чија се 70. годишњица обележава у целом свету, па и у Србији. Без Тита и његове улоге у ослободилачком рату, као победе антифашистичке коалиције чија је чланица била и Југославија, односно и Србија, и друге републике ондашње заједничке државе, нема антифашизма.

Југословенска армија је крајем ослободилачког рта бројала око 800.000 бораца (четврта војна сила у свету, поред армија СССР, САД и Велике Британије). Том армијом је командовао маршал Тито и он је симбол антифашизма у ондашњој Југославији. Те чињенице убедљиво захтевају да ваша Скупштина врати споменик на Трг партизана у Ужицу.

Недавно је и УНЕСКО, орган Уједињених нација (за културу у најширем смислу) прогласио Трг партизана у Ужицу за аутентично историјско сведочанство слободне територије – Ужичке републике, једине слободне оазе у окупираној Европи 1941. године, чија се целина на сме скрнавити ни једним потезом, па ни уклањањем Титовог споменика са Трга у двориште Музеја. Очекујемо да ћете поштовати оцену високог органа Уједињених нација, УНЕСКА.

Време је да заборавимо све разлике које деле грађане наше земље, да пребродимо идеолошке оцене о људима и догађајима.

Подсећамо Вас да је СУБНОР Србије као и његови органи, посебно Градски одбор Ужица, више пута и година тражио од ужичких власти да донесу такву одлуку, али разумевања није било. Надамо се да ћете бити трезвени и разумни да овај наш захтев испуните.

                                                                    Председници секција:

                   Зденко Дупланчић, преседник Секције 1. пролетерске

              Мишо Калушевић, председник Секциjе 2.пролетерске

scan0001

Print Friendly, PDF & Email

5 реаговања на Захтев пролетера

 • Lune каже:

  ИЗБРИСАН ИДЕНТИТЕТ
  После победе 1945. амерички војници су пронашли стотине хиљада досијеа словенских малишана које су отели нацисти.
  Испоставило се да је то само мањи део досијеа „Лебенсборна“.
  Американци су саслушавали у намери да их врате кућама, али многи малишани се нису сећали своје прошлости, заборавили су матерњи језик, осећали су се као Немци и бојали се да их не одвоје од усвојитеља.
  Старијој деци у процесу „германизације“ мозгови су буквално испрани и само су тупо понављала да је „срећа бити аријевац“.
  Савезници су убрзо прекинули истрагу, а свега два-три одсто „лебенсборн“ деце враћено је у отаџбину.

  Међутим, после страховитих губитака „СС вафена“ у Русији број „расплодних официра“ почео је нагло да опада и уследила је нова фаза развоја „Лебенсборна“.

  Химлеров план је био да губитке у производњи малих Немаца надокнади отимањем плавокосе словенске деце с окупираних словенских подручја.

 • Crveni Srbski Patriota каже:

  Јосип Броз Тито био је антифашиста и антинационал-социјалиста, то нетреба да буде спорно, био је врховни командант НОБ-а и чин Маршала који је добио од руководства Комунистичке партије Југославије за време Другог светског рата добио је не због војне стручности и образовања него због политичког лидерства као што је и сам Стаљин добио највиши Совјетски војни чин а исто је војно био необразован. Дали његов споменик заслужје да се налази у местима у Србији то треба да одлуче грађани јер неки ће тај гест протумачити да се наставља традиција величања култа личности једног човека. Дали Тито залужује споменик само зато што се борио против “окупатора” неулазећи у његову војну тактику, послератну политику и начин на који је стекао чин Маршала Социјалистичке Југославије то је дискутабилно питање. Иако од војног чина пре него што је постао Маршал био је само Аустро-угарски водник није био војно образован човек нити је био образован генерално, већ војно и политичко знање је стицао као страни агент друге државе тачније СССР-а. Неулазећи у његове војне и политичке грешке као и његову тоталитарну власт која је величала култ личности једног човека као данас у Северној Кореји. Као и војне тактичке грешке које су биле пристуне за време самога рата. Јосип Броз Тито је обележио историју Балканских народа као и светску историју човечанства чим се до дана данашњег воде полемике о његовом времену неки га хвале а неки га куде, а да није био значајана историјска личност и да није оставио историјског трага у овом народу неби га људи ни хвалили а нити кудили.

 • Boban каже:

  Svi znamo da dok su na vlasti,a na vlasti su već više od četvrt veka, stranke koje u programima podržavaju kapitalistički sistem,a ovaj narod im daje vlast,od tog nema ništa.Njima su bliži fašisti,kao u Ukrajini,nego antifašisti.Naš narod koji živi u Srbiji ne poseduje inteligent da se suprostavi ovim kretanjima,i zato mu je i namenjena uloga da bude tuđi sluga.Draža će biti rehabilitovan 14.5,njegovi spomenici nicaće po svim gradovima,a Titovi ,oni koji još nisu porušeni,biće porušeni.I ne zaboravite ko je raspustio Savez komunista i otvorio vrata kapitalizmu.

 • pedjaza каже:

  Ovo bo trebalo da bude zahtev čitavog SUBNOR-a Srbije, jer kad je uloga Josipa Broza Tita kao vrhovnog komandanta NOVJ (kasnije JA i JNA) u pitanju, tu ne treba biti bilo kakvih diskusija.
  I svetska istorija je potvrdila da je Tito bio jednan od najznačajnijih vođa evropskog i svetskog antifašističkog pokreta.
  Od 1941. godine do svoje smrti (1980.) stajao je na čelu jedne od vodećih armija u svetu, ali i na čelu države koja je, i ako je po površini i broju stanovnika bila mala u svetskim razmerama, imala veliki uticaj na najznačajnija svetska dešavanja u pogledu politike miroljubivosti i pozitivne međunarodne saradnje.
  Spomenik sa Tita partizana u Užicu, uklonjen je kada je na tamošnjoj lokalnoj vlasti bila Socijalistička partija Srbije. Stoga lider SPS-a, Ivica Dačić i drugi visoki funkcioneri SPS-a danas nemaju ni najmanje pravo da pozivaju borce NOR-a, njihove potomke, poštovaoce i druge antifašiste, da na izborima glasaju za njihovu partiju.
  Čudi me kako mu ni jedan borac do sada nije rekao: “Druže, tvoja partija je u startu negirala NOR, najsevtliji rat u istoriji naših naroda.”.
  A po čemu je SPS to negirala?
  Negirala što je 1992. skinula za zastave crvenu petokraku-zvezdu.
  Negirala je zato što je, kao većinska partija, zajedno sa opozicijom menjala nazive ulica, trgova i drugih objekata koji su nosili imena narodnih heroja (koji su ugradili kosti u oslobođenje ove zemlje od fašizma).
  Kod nas se nesreće, očigledno, brzo zaboravljaju. Zato nam se valjda toliko često i dešavaju.
  Spomenik Tita pod hitno treba vratiti na mesto koje mu pripada, u centru grada koji je te teške i krvave 1941. godine bio privremeno sedište najveće oslobođene teritorije u okupiranoj Evropi.
  Ispada da svetski antifašistički pokret ima mnogo veće poštovanje prema Titu, nego mi, pripadnici naroda koji su uživali najveće blagodeti njegove antifašističke borbe i posleratne vladavine.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.