САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 863345Укупно посета:
 • 2654592Укупно прегледа:
 • 2Тренутно посетилаца:

ГРМ СЕ МОЖЕ  ОСУШИТИ, А  СРБИЈА ЋЕ ВЕЧИТО СТОЈАТИ

Има много симболике и историјске истине исписане мудром народном  руком на каменом стубу покрај  храста у Такову у срцу Шумадије.

На споменик вођи и препородитељу српске државе, Милошу Обреновићу, остале су до данашњих дана пророчке слободарске речи: Грм ће се осушити и стуб порушити, ал Србија ће вечито стојати…!

Уз храст, на пространој ливади, пред народним трибунима и масом ”сиротиње раје”, речити Милош, уважаван и одлучан, пре две стотине година, објавио је крај страној тиранији и кренуо у ослобађање отаџбине.

И сада, два века касније, захвални народ Србије окупио се на озелењеној таковској ливади, уз преживели историјски грм, да прослави велики јубилеј државности и уједно дан своје војске што наставља славну традицију предака који никад нису посустали и били на кривој страни света.

На импознатној свечаности говорио је Председник Републике Томислав Николић:

”Србија се и сада бори, као што се онда и увек борила, да буде своја на своме, да са свима сарађује и никоме не дозволи да од нас ствара своје робље!

Храброст српских устаника који су се дигли пре два века, 426 година после Косовске битке, донела је слободу и створила нову државу и војску, обавезујући сваку нову генерацију да чува наслеђено”.

Председник Републике је констатовао да ове 2015.године, кад прослављамо победу над фашизмом у Другом светском рату, не постоји дилема: где год се та победа буде прослављала – учествоваћемо, јер без нас победе и није било!

”Победу над злом требало би да прославе сви народи света, не постоје поражени, већ је то победа човечанства над немани, свима треба показати да нема наследника оних страшних идеја. Ми никада нећемо, без обзира на притиске, бити против руског народа захваљујући коме живимо у миру и слободи. Не само ми, већ и цела Европа”.

Свечаност око Таковског грма обележио је и атрактивни егзерцир Гарде Војске Србије, као и примопредаја 24 војне заставе угледним јединицама, а и налати борбених ”мигова” нашег ваздухопловства и, посебно, почасна паљба из артиљеријских оружја у исто време на Калемегданској тераси у Београду и са врхова око Такова.

Великој и импозантној смотри у част двестоте годишњице Другог српског устанка под вођством Милоша Обреновића и поводом Дана Војске Србије присуствовало је више хиљада људи уз околних места, као и представници власти, парламента са председницом Мајом Гојковић, министри Братислав Гашић и Александар Вулин, генерал Љубиша Диковић. Био је и патријарх Иринеј, затим дипломатски кор акредитован у нашој држави, многобројни страни војни изасланици.

Свечаности су присуствовали и Душан Чукић и Видосав Ковачевић у име СУБНОР-а Србије као аутентичног баштиника славне традиције нашег народа и ослободилачке борбе у коме је наш народ увек био у редовима храбрих победника.

EGZERCIR GARDE VOJSKE SRBIJE Topola-Drugi-Srpski-ustanak-dan-vojske-Tomislav-Nikolic-1 Topola-Drugi-Srpski-ustanak-dan-vojske-Tomislav-Nikolic-8 Topola-Drugi-Srpski-ustanak-dan-vojske-Tomislav-Nikolic-9

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Традиција

 • pedjaza каже:

  U godini u u kojoj se obeležavaju 2 velika jubileja, 200 godina od početka Drugog srpskog ustanka i 70 godina pobede nad fašizmom, predstavnici najviših organa vlasti, SUBNOR-a, mnogih drugih organizacija i veliki broj građana, učestvuju u manifestacijama koje bivaju upriličene tim povodima.
  Tako je bilo i juče u Takovu, gde je predsednik Republike, Tomislav Nikolić, između ostalog, jasno poručio da se Srbija ne stidi svoje antifašističke prošlosti i da ćemo učestvovati gde god se bude obeležavala pobeda nad fašizmom, koje bez nas nije ni bilo, ali i podsetio na bliskost sa ruskim narodm, s čijom slavnom Crvenom armijom su izvršene završne operacije oslobođenja zemlje od fašističkih krvoloka.
  Dosta vremena unazad neki šef države, niti drugi visoki državni funkcioner u Srbiji, nije izgovorio nešto slično, nešto što nedvosmilsleno potvrđuje čvrstu antifašističku poziciju naše zemlje.
  U prilog tome ide i činjenica da će na veličanstvenoj vojnoj paradi u Moskvi, povodm 7 decenija pobede nad fašizmom, 9. maja ove godine, od pripadnika armija evropskih zemalja van Rusije, paradirati samo oni iz Belorusije i Srbije.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.