САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 863348Укупно посета:
 • 2654595Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

ДЕЦА У ЧАСТ ХЕРОЈА

На платоу Калемегдана у Београду стоје спомен обележја четворице народних хероја: Ђури Ђаковићу, Ивану Милутиновићу. Моши Пијаде и Иви Лоли Рибару. Пре више година неки вандали су оскрнавили мермерни стуб, а срамоту је на време отклонио град.

Посета деце из вртића “Лола” у Старом граду представлала је пријатану сцену за пролазнике. Питали су децу шта раде, а она су им одговарала “Дошли смо да одамо пошту ИВИ ЛОЛИ РИБАРУ у чијој се кући играмо“. Кућу о којој су деца причала је поклонио је др Иван Рибар 1956. године омладини Београда. Налази се на углу улице Страхињића Бана и Француске. И са ње је било склоњено обележје одлуком надлежних гарских структура. Прошле године Установе Дечји дани прихватила је иницијативу Општинског одбора СУБНОР-а Стари град и поставила спомен плочу “Дом породице Рибар”.

На Калемегдану је преко 30 деце белим нарцисима прекрило спомен плочу. Са обећањем да ће вртић сваке године на исти начин у знак поштовaња и захвалности обележавати Лолин рођендан.

Пример и другим срединама како се поштује традиција и младе генерације уче да из прошлости води рачуна о будућности.

kalemegdan-foto-D-JEVREMOVICH

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Београд

 • pedjaza каже:

  Od rođenja živim u ulici koja nosi ime narodnog heroja Lole Ribara i upravo iz tih razloga sam se još u detinjstvu posebno bio interesovao za njega i njegov životni put.
  Drago mi je što je uprkos brojnim promenama naziva ulica koje su nosile imena narodnih heroja, datuma i važnih događaja iz NOR-a, naziv moje ulice ostao nepromenjen. Nadam se da ga neće ni menjati.
  Iz tih razloga mi je posebno drago što su mališani iz vrtića “Lola” u Starom gradu učinili ovako pozitivan gest i što je na zgradi tog vrtića ponovo postavljena spomen ploča.
  Oni koji su uklanjali spomen obeležja, nazive i sve ostalo što je asociralo na NOR i antifašistilku borbu naših naroda, neka se stide. Slavne heroje će pripadnici mnogih generacija i mrtve pamtiti, a njih će i savremenici žive zaboraviti.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.