Зајечар

РАМЕ УЗ РАМЕ

Давне 1918. године јединице Прве српске армије и коњичка бригада генерала Гамбете ослободиле су Зајечар, па се 19. октобра обележава Дан ослобођења града у Првом светском рату.

Тим поводом су одржане традиционалне српско-француске комеморативне свечаности, а програм је почео пријемом за високе званице Републике Француске у Србији и Краљевине Марока.

Церемонија полагања венаца обављена је тачно у подне на Француском војном гробљу.

Венце су положили и представници СУБНОР-а и палих бораца у ратовима од 1912-1918.године, представници амбасада, Војске, државни секретар Његован Станковић.

За ослобођење животе су дала 83 знана и два незнана војника савезничке војске“, речено је комеморацији на Француском гробљу у Зајечару.

Венци и цвеће положени су и на Споменик ослободиоцима палим у ратовима од 1912. до 1918. године у центру града, где је у поменутим ратовима из Зајечара живот дала 4.083 борца.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић истакао је да је са гостима из Француске поново разговарао о идеји да се на Поповој плажи, где почиње улица Генерала Гамбете, подигне споменик овом војсковођи.

У оквиру обележавања Дана ослобођења Зајечара у Првом светском рату делегације Француске и Марока у пратњи градских званичника и представника Министарства одбране и војске и борачких организација посетили су и Народни музеј у Зајечару, а потом обишли и Царску палату „Фелиx Ромулијану“.