САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 849078Укупно посета:
 • 2631705Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

РАМЕ УЗ РАМЕ

Давне 1918. године јединице Прве српске армије и коњичка бригада генерала Гамбете ослободиле су Зајечар, па се 19. октобра обележава Дан ослобођења града у Првом светском рату.

Тим поводом су одржане традиционалне српско-француске комеморативне свечаности, а програм је почео пријемом за високе званице Републике Француске у Србији и Краљевине Марока.

Церемонија полагања венаца обављена је тачно у подне на Француском војном гробљу.

Венце су положили и представници СУБНОР-а и палих бораца у ратовима од 1912-1918.године, представници амбасада, Војске, државни секретар Његован Станковић.

За ослобођење животе су дала 83 знана и два незнана војника савезничке војске“, речено је комеморацији на Француском гробљу у Зајечару.

Венци и цвеће положени су и на Споменик ослободиоцима палим у ратовима од 1912. до 1918. године у центру града, где је у поменутим ратовима из Зајечара живот дала 4.083 борца.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић истакао је да је са гостима из Француске поново разговарао о идеји да се на Поповој плажи, где почиње улица Генерала Гамбете, подигне споменик овом војсковођи.

У оквиру обележавања Дана ослобођења Зајечара у Првом светском рату делегације Француске и Марока у пратњи градских званичника и представника Министарства одбране и војске и борачких организација посетили су и Народни музеј у Зајечару, а потом обишли и Царску палату „Фелиx Ромулијану“.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Зајечар

 • pedjaza каже:

  I ako ga je Drugi svetski rat u iszvesnoj meri zasenio brojem žrtava, materijalnom štetom i zlodelima aktera zloglasne fašističke ideologije, Prvi svetski rat je bio dosta poguban kako za čovečanstvo, tako i za našu zemlju. U njoj je Srbija izgubila tako veliki broj stanovnika, da pod pretpostavkom da od tada (a prošlo je gotovo 100 godina) ni jedno lice nije poginulo ni u jednom ratu, taj gubitak bi bio još uvek bio nenadoknadaiv.
  U Zaječaru se dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu obeležava na prigodan način. Na jednom delu gradskog groblja su sahranjeni poginuli francuski vojnici u oslobođenju gradu. To je tzv. “francusko groblje”, koje je pre 9 godina obnovljeno pod pokroviteljstvom Ambasade Francuske u Srbiji. Na ulazu u njega se nalazi tabla sa imenima svih poginulig francuskih vojnika, koja su poznata. To je i jedan od mostava prijateljstva Francuske i Srbije.
  U samom centru grada je veliki spomenik učesnicima Balkansih i Prvog svetskog rata, a jedna velika ulica u centru grada nosi ime slavnog francuskog Genrala Gambete.
  Stoga se može reći da u Zaječaru žrtve i učesnici svih ratova vođenih u dvedesetom veku (Balkanskih, oba svetska, rata na području bivše SFRJ 1991-1992. i NATO agresije na SRJ 1999.) uživaju jednako poštovanje.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.