САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 809110Укупно посета:
  • 2536615Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ИСТОРИЈА СЕ МОРА ПОШТОВАТИ

Свечаном церемонијом је обележен Дан ослобођења Зајечара у Другом светском рату. Тим поводом, представници локалне самоуправе и борачких организација, представници Амбасаде Русије и Азербејџана, као и командант Зајечарског гарнизона војске Србије Владимир Вучковић, положили су венце на спомен обележје „Костурница“ у Зајечару.

Борбе за ослобођење Зајечара почеле су 6. септембра 1944. године, нападом 23. српске дивизије НОВЈ. Јединице ове дивизије су већ око 16 часова сутрадан, 7. септембра ушле у град. Међутим, већ 8. септембра, 23. дивизија је морала да се повуче из града, јер су јаке немачке снаге, које су се повлачиле из Грчке, надирале долином Тимока.

Тешке и крваве борбе за ослобођење, вођене су на ширем подручју Зајечара до првих дана октобра, заједничким дејствовањем јединица НОВЈ и Црвене армије. У ноћи између седмог и осми октобра 1944. године, јединице 45. дивизије НОВЈ и делови 64-ог Корпуса и 4-ог механизованог Корпуса Црвене армије, окончали су вишенедељну борбу и ушли у Зајечар. Поред 76 бораца НОВЈ, почивају и посмртни остаци 1266 бораца Црвене армије, који су дали животе за ослобођење Тимочке крајине.

Представник Амбасаде Русије Владимир Подрезов је исказао велику захвалност Зајечару, а обраћајући се ученицима који су присуствовали церемонији полагање венаца, нагласио да памте своју историју.

Махир Џафаров из Амбасаде Азербејџана је истакао јаке и дубоке везе са српским народом, односи две државе су добри у економском и културолошком смислу.

„Поштујемо историју, тако мора бити и надаље, чувамо сећање на погинуле. Зајечар је поносан на оне који су жртвовали животе за ослобођење нашег града “ – истакао је Милан Станковић, помоћник градоначелника.

Поводом обележавања овог дана, у салону Градске управе у Зајечару приређен је и пријем за представнике Амбасаде Русије и Азербејџана, представнике СУБНОР-а и Зајечарског гарнизона војске Србије.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
27°
Sunny
04:5320:28 CEST
WedThuFri
32/20°C
34/19°C
27/15°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.