Зајечар

СЕЋАЊЕ НА ОСВАЈАЊЕ СЛОБОДЕ

У Зајечару је у организацији Градске управе и Градског одбора СУБНОР-а, обележен Дан ослобођења града од фашизма у Другом светском рату.

Манифестација обележавања овог за Зајечар значајног историјског датума, одржана је на Спомен-костурници, споменику палим борцима НОР-а и жртвама фашистичког терора од 1941. до 1945. године и месту на коме почивају посмртни остаци погинулих ослободилаца.

Председник Градског одбора СУБНОР-а, Драгољуб Николић говорио је о значају датума и подсетио да је Зајечар 7. септембра 1944. године, после тешких борби, ослобођен од немачких окупационих власти. Он је такође нагласио да је до 2000. године се 7. септембар прослављао као Дан града, а став Градског одбора СУБНОР-а је да би то требало опет да буде, јер је то датум ослобођења од последњих завојвача. Снаге Трећег Рајха су још једном после тога на кратко заузеле град и он је коначно ослобођен 8. октобра 1944. године, заједничком борбом припадника јединица совјетске Црвене армије и НОВЈ.

На спомен обележје палим борцима НОР-а и жртвама фашистичког терора од 1941. до 1945. године, венце су положиле делагација града, на челу са др Мирком Николићем, делегација Градског одбора СУБНОР-а, на челу са Драгољубом Аризановићем, носицем „Партизанске споменице 1941.“ и чланом РО СУБНОР-а као и представници Удружења војних пензионера и ученика и наставника Основне школе „Љубица Радосављевић Нада“.