Алексинац

Озренски одред нема заборава

Удружење бораца НОР-а општине Алексинац низом манифестација обележило је формирање Озренског партизанског одреда.

Тако је у Доњем Љубешу положено цвеће и изведен пригодан програм у знак сећања на 29. јул 1941. године кад су водећи комунисти Нишког краја, на обали Јужне Мораве код Доњег Љубеша, донели одлуку о формирању Озренског партизанског одреда.

Одред је формиран већ 2. августа 1941.године у Липовцу код Алексинца. Зато су делегације бораца тога дана положиле цвеће на Спомен чесму где су исписана имена изгинулих бораца у центру Липовца, затим на споменик где су погинули борци овог одреда на обронцима Озрена и на спомен плочу код воденице где је током рата радила партизанска штампарија на домак манастира у Липовцу.

Одбор за обележавање значајних догађаја општине Алексинац, у чију активност је укључено и Удружење бораца НОР-а општине Алексинац, својим активностима подсетило је на значајне догађаје из историје овог краја.

Обележена је 25. августа 137-годишњица борбе на Шуматовцу у српско-турским ратовима 1876.године кад је српска војска однела једну од најсјајнијих победа над турском војском.

Церемонијал је 2. септембра у месту Горњи Адровац , где је 1876 године погинуо пуковник Н.Н.Рајевски, Вронски из Толстојеве “Ане Карењине”, одржан у присуству амбасадора Русије Чепурина са сарадницима.

Обележена је и 207.годишњица битке на Делиграду и велике српске победе 1806 године над Турцима.

Борци НОР-а општине Алексинац учествовали су активно у свим обележавањима.