САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816183Укупно посета:
  • 2551403Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

МИНИСТРУ, С ПРЕДЛОГОМ!

Министру здравља проф. др Славици Ђукић Дејановић упућено је писмо у коме СУБНОР износи низ предлога за бољу заштиту чланова наше организације.

Поштована госпођо министарка, Савез удружења бораца НОР-а последњих година је активно ангажован на унапређењу здравствене и социјалне заштите бораца НОР-а, посебно бораца НОР-а ратних војних инвалида. У складу са својим програмима СУБНОР је укључен у свеобухватну активност у реализацији Националне стратегије о старењу у Републици Србији.

Носиоци најзначајнијег дела активности су општински одбори СУБНОР-а, који су организовали спровођење програма и пројекта Републичког одбора, заснованих на принципима емпиријског истраживања. То је подразумевало непосредно снимање животних услова, бораца и њихових породица, посебно у области здравствене и социјалне заштите, путем анкетног упитника. На жалост, због ограничених средстава, динамика снимања стања је текла успореним темпом, без обзира на наше инсистирање, с обзиром на старост чланова СУБНОР, да се мере морају предузимати „док није касно“.

Снимање стања и анализе добијених података о исказаним неопходним социјално-здравственим потребама, представља само прву фазу наше активности. Неопходна је најважнија фаза како остварити сарадњу са домовима здравља, војномедицинским центрима и центрима за социјални рад, Црвеним крстом и другим организацијама ради предузимања одговарајућих мера у остваривању утврђених потреба, након снимања стања. У том смислу су постигнута корисна искуства у појединим општинама. Међутим, у већини општина организације СУБНОР-а траже подршку надлежних министарстава да путем препоруке установама у области здравствене и социјалне заштите, да те установе помогну општинским одборима у решавању конкретних проблема исказаних у анкетним упитницима.

Имајући у виду старосну структуру борачке популације (просечна старост је 86 година) и њихове социјално-здравствене потребе,а у оквиру друштвене бриге о свим старим лицима, молимо да путем Ваше препоруке домови здравља  пруже помоћ организацијама СУБНОР-а, када им се обрате са извештајем и подацима о нађеном стању здравствених потреба појединаца. Уколико прихватите овај предлог спремни смо за договор и сарадњу у погледу одговарајућег начина остварења тог предлога односно ваше подршке активности СУБНОР-а у области здравствене заштите.Предлажемо да зависно од Вашег времена, закажете састанак са представницима Републичког одбора СУБНОР-а на коме би била размотрена и друга питања од значаја за здравствену заштиту бораца НОР, као и бораца и РВИ после 1990. године.

С поштовањем,

Председник

Проф.др Миодраг Зечевић

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Углавном облачно
06:2018:43 CEST
СреЧетПет
min 9°C
18/6°C
19/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.