110 ГОДИНА НЕЗАБОРАВА

У Дому Народне Скупштине Републике Србије, у организацији најстаријег борачког удружења – „Удружења ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца“, а под покровитељством Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања, свечано је отворена Изложба фотографија и докумената поводом 110 годишњице од победе у Првом балканском рату.

Овом јубилеју присуствовале су високе званице: председник Народне Скупштине Републике Србије Ивица Дачић, потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, генерал полиције Милорад Вељовић (који је уједно био и изасланик председника Републике Србије), државни секретар Зоран Антић, генерал Милорад Ступар, као и грчки амбасадор у Републици Србији Њ. Е. Георгиос Ђафокотакис, први саветник руског амбасадора Алекдандар Коњанихин, француски војни аташе пуковник Лорен Вондершера.

Након интонирања државне химне, а пре обраћања високих званица, председник Удружења 1912-1918. Никола Филиповић доделио је признања – захвалнице, заслужним удружењима и појединцима, а плакете потпредседнику Владе и министру одбране др Небојши Стефановићу, председнику Народне Скупштине Ивици Дачићу и државном секретару Зорану Антићу.

Највеће признање Удружења – „Статуа Војводе Вука“ није додељивано 30 година, јер није било појединца који би га завредио, а ове године је свечано додељено председнику Републике Србије Александру Вучићу, које је у његово име примио изасланик, генерал полиције Милорад Вељовић.

Скупу се обратио генерал Милорад Ступар. Он је нагласио како се не сматра достојним да говори о великанима који су ослобађали Србију кроз историју, и не само Србију већ и друге народе, те да се нада да ће Србија и у будућности имати јаку војску, пошто, како рече, живети у миру се може само ако си увек спреман на рат, на који не позивамо, али морамо бити будни и готови на одбрану ако то икада више буде потребно.

Први потпредедник Владе Србије и министар одбране др Небојша Стефановић је истакао: „Никада не смемо да заборавимо историју нашег народа и она је важна да бисмо данас, али и сутра умели да градимо бољу будућност на овим просторима. Када добијете признање од оних који неуморно чувају традицију нашег народа и одлучно недозвољавају да она избледи и да се заборави, онда је заиста велика част, али и уједно обавеза да и у наредном периоду још више заједнички радимо на свему томе.

Заједно смо обележили Дан победе у Првом светском рату у нашем Војном музеју и, морам да кажем, да сте сви ви дивни људи, потомци сјајних српских ратника са великом љубављу и тамо предано радили да се хероји никада не забораве и да могу да почивају у миру, знајући да их њихов народ и њихова држава никада неће заборавити. То је циљ и ове изванредне изложбе у Дому Народне скупштине да се у години када прослављамо 110 година од победе у Првом балканском рату подсетимо и свих подвига славне српске војске. Била је предвођена у том рату и Радомиром Путником, Степом Степановићем, Петром Бојовићем, Божидаром Јанковићем, а прикључио јој се и огроман број добровољаца. Ти људи су се неустрашиво борили за ослобађање. Многи од њих управо у овим ратовима стасавали су у огромне хероје и војсковође који ће и у годинама после тога ослобађати и бранити Србију – рекао је министар Стефановић.

Србија данас не сме да заборави своју историју, не сме да стане са одбраном својих националних интереса и мора и да поштује све оне који су се за то борили, али и поштује комшије, нудећи иницијативу председника Вучића „Отворени Балкан“ која подразумева и економске и друге облике сарадње у циљу развоја и стварања квалитетнијег живота за људе на овим просторима, упркос онима који покушавају да инсистирају на острашћеним разликама и да нас гурају само у већи јаз.

Ми желимо да заједнички будемо на правом колосеку модерне, развијене и богате Европе. Управо знајући колико смо скупу цену платили за слободу нашег народа, ми данас остајемо чврсто опредељени да јачамо своју војску и своју државу са циљем, баш као што је то рекао генерал Ступар, да је никада не употребимо, а да она увек буде ту, да буде гарант наше независности и самосталности – рекао је министар Стефановић.

Свечано отварајући изложбу председник Народне скупштине Ивица Дачић изразио је велико задовољство да Скупштина учествује у њеном организовању. Народна скупштина је право место за овакву изложбу и најбоље место са којег желимо да оживимо сећање на један од најславнијих периода нашег народа и наше државе. Народна скупштина је симбол наше државности и народне воље да гради слободну и независну Србију. И зато је овде право место да се после 110 година подсетимо и поклонимо свима који су далеке 1912. године кренули у заокруживање наше државне независности и самосталности, и коначног ослобађања од Османске окупације – истакао је председник Народне скупштине Дачић.

Свечаности су присуствовала бројна патриотска удружења, а у име председника СУБНОР-a Србије, генерал-мајора Видосава Ковачевића, његов секретар Станислав Рескушић.

Аутори ове значајне изложбе су Милан Мирковић и Никола Филиповић.