110 ГОДИНА СКАУТИЗМА У ВРАЊУ

Одред извиђача „Сима Погачаревић“ при основној школи „Вук Караџић“ у Врању обележио је два важна јубилеја 110 година скаутизма, односно извиђаштва и 70 година постојања и рада одреда извиђача „Сима Погачаревић“

Подсећања ради одред извиђача „Сима Погачаревић“ формиран је поводом Дана ослобођења Врања у Другом светском рату 7. септембра давне 1952. године, као четврти по редоследу формирања у Србији.

У својој 70 година дугој и бројнимактивностима испуњеној историји кроз одред је прошло око 5.000 чланова. Рачунајући и чланство у другим извиђачким одредима Врањски извиђачки покрет бројао је преко 10.000 чланова и био међу јачим покретима у Србији.

Одред извиђача „Сима Погачаревић“ колективни је члан СУБНОР-а Врања и његов старешина Миодраг – Гаги Ђорђевић је један од активнијих чланова Градског одбора СУБНОР-а. Извиђачи одреда, заједно са СУБНОР-ом, активно учествују у неговању слободарских традиција и одржавању спомен-обележја.

Централна манифестација у обележавању оба значајна јубилеја било је представљење изузетне монографије „110 година скаутизма у Врању 1911-2021“ аутора Миодрага – Гагија Ђорђевића. У овој монографији аутор је веома упорно, стрпљиво и систематски средио, систематизовао и хронолошки обрадио обимну архивску грађу и веома успешно приказао успешан, дужи од једног века, историјски пут скаутизма у Врању.

Ценећи озбиљност аутора и схватајући да је ово један посебан сегмент историје Врања, руководство Града је, из средстава намењених идаваштву, у оквиру пројектног финансирања издвојило финансијска средства за штампање књиге.

Представљање монографије „Скаутизам у Врању 1911-2021“ организовано је у препуној сали Врањског позоришта у присуству бројних гостију, бивших и садашњих извиђача и бројних љубитеља писане речи. О књизи су говорили сам аутор и његов син Ненад Ђорђевић, извиђач од рођења, који је прошао све фазе извиђаштва до „Извиђачког орла“.

Све је, некако, било у знаку извиђача и извиђаштва и аутор и промотери и модератор и млади извиђачи који су сачекивали и разводили госте у сали. Програм представљања значајно је обогатио хор Основне школе „Вук Караџић“ под диригентском палицом професора музичке културе у овој школи маестра Саше Ивковића, иначе дугогодишњег извиђача одреда „Сима Погачаревић“. Промоција је, уствари, почела извиђачком химном „Пламан се диже“ а у току програма хор је извео још две извиђачке нумере.

Програм је завршен уручивањем јубиларних захвалница и приказивањем краћег филма из рада одреда извиђача „Сима Погачаревић“. Општи је утисак свих присутних да је ово било вече за памћење, достојно јубилеја који се обележава.

Стојан Младеновић