СВЕЧАНО УРУЧЕЊЕ НАГРАДА ЂАЦИМА

Поводом јубилеја 120 година од рођења, 11. септембра 1902. у Избишту и 80 година од епске погибије Жарка Зрењанина Уче, потоњег Народног хероја Југославије, 4. новембра 1942 у Павлишу, код Вршца, у окршају са седам стотина припадника нацистичке Дивизије Принце Еуген, и стотинак припадника Специјалне полиције окупационих снага Баната, за борбу против комуниста, СУБНОР ГРАДА ВРШЦА, расписао је Литерарни конкурс за ученике Основне Школе Жарко Зрењанин Уча из Избишта, на тему: ЖАРКО ЗРЕЊАНИН УЧА – УЧИТЕЉ СЛОБОДЕ, док је за ученике Основне школе Ђура Јакшић из Павлиша, расписан конкурс на тему: УЧИНА ПОСЛЕДЊА СТАНИЦА.

Од приспелих, одабрано је 10 најбољих радова ученика школе из Избишта и 7 радова ученика из Павлиша.

Награђени су радови ученика из Избишта: ВУК ПЕЂА ЛОВРИЋ, 8/1 разред Прва награда, АЛЕКСАНДАР СТОЈКОВИЋ 6/2 РАЗРЕД, Друга награда, Ирена Бранков 8/2 разред, Трећа награда. Награде за најбољи рад добили су: БОГОМИР КАЛАИ 6/2 разрeд, МАРКО ТЕШИЋ 5/2 разред, ПАВЛЕ ЈАНКОВИЋ 5/1 разред, АЛЕКСА МИЛАНОВ 8/2 разред, АНЂЕЛО МОЊИН 5/1 разред, АЛЕКСА ЦАРАН 8/2 разред, БОГДАН ВЛАШИЋ 5/2 разред. Ментори ђака Основне школе из Избишта, били су наставници ОРНЕЛА ВЛАШИЋ ЛОВРИЋ И ПРЕДРАГ ЛОВРИЋ.

Награђени радови ученика из Павлиша: ЈЕЛЕНА ТОЛАНОВ 7/1 разред Прва награда, ВЛАДИМИР ЧЕЈИЋ 7/2 разред, Друга награда, НИНА ЂУРИЋ 5/1 разред Трећа награда. За Најбољи рад награде су добили: ИВАН ТОТ 5/2 разред, ЛУКА БОГИЋЕВ 5/2 разред, ТАРА РАДИШИЋ 5/1 разред и РЕМЗИ КРУЕЗИ 5/2 разред.

Ментор ученика из Павлиша, била је професорка Нада Тодоровић.

Радове је оценио и награде прогласио стручни жири СУБНОР Града Вршца.

Свечано уручење награда и признања, приређено је у Градском музеју у Вршцу, дана 23. децембра 2022, у миљеу Легата чувеног, светски познатог, српског сликара, вршчанина, Павла Паје Јовановића.

Свој допринос лепоти доживљаја дали су музичараи оркестра СУБНОР из Вршца – КАО НЕКАД, интерпретацијом Химне СУБНОР СРБИЈЕ „Партизан сам тим се дичим!“ и свечане песме, негдашње Химне „Хеј Словени!“.

Наступили су и солисткиња Анђелија Стоајновић у пратњи хармонике Лазара Маркова са извођењем песама: Војводина моја паорска и Земљо моја.

Магистар, професор Томислав Сухецки, говорио је о сликару и сликарству Паје Јовановића и његовом значају за српски род и народе Балкана, као и његовом доприносу европској уметност 19.ог и 20.ог века.

Многи од присутних ђака, обрели су се по први пут у велелепном здању вршачког музеја и имали прилику да разгледају слике у легату Паје Јовановића, као и неколико сталних и поставки у току.

Наставницима, менторима, уручен су Захвалнице за доследно васпитавање ђака у духу родољубља и слободарства.

СУБНОР Града Вршца, годинама уназад, заједно са школама и месним заједницама из Избишта и Павлиша,приређује Мали час из историје, посвећен сећању на мештане, хероје пале у борби против фашизма.

У знак признања и захвалности Основној школи „Жарко Зрњанин Уча“ из Избиштау и Основној школи „Ђура Јакшић“ Из Павлиша, СУБНОР Града Вршца, уручио је ЗЛАТНУ ПОВЕЉУ за очувањe традиције антифашизма, историјске истине о борби народа Србије за слободу и дослдно васпитавање ђака у духу родољубља и слободарства.

Златну повељу, примио је директор школе из Избишта, Професор Драган Ђурић, док је за школу у Павлишу, примила професорка Нада Тодоровић.

Свим награђеним ђацима уручени су и новогишњи пакетићи, такође дар СУБНОР Града Вршца.

Драгољуб Ђорђевић, који је осмислио и водио ову несвакидашњу свечаност, говорио је, између осталог, о значају и доприносу борбе за слободу, вршачког антифашистчког корпуса, предвођеног легендарним „Црвеним генералом“, Жарком Зрењанином Учом, кao и o значају сећања и чувању успомене, као право да своју децу учимо да воле.чувају и бране своју домовину Србију.

То је уједно била и основна порука јубилеја посвећеног Црвеном Учи, кога су убили „КУКАСТИ НАД ЉУДИ“.

Заједничким фотографисањем испред Триптихона Паје Јовановића, овековечена је лепа успомена на трајно памћење ђака и професора.

Награђена песма ученика Александра Стојковића из 6. разредаОШ Жарко Зрењанин Уча – Избиште.

ЖАРКО ЗРЕЊАНИН – УЧИТЕЉ СЛОБОДЕ

НАСТАЛА ЈЕ ПЕСМА ДА БИ ЧУО СВАКО,

КО ЈЕ ТО БИО МНОГИХ ИДЕЈА ТВОРАЦ ?

КО ЈЕ ТО БИО ЗРЕЊАНИН ЖАРКО ?

ТО ЈЕ БИО ЗА СЛОБОДУ БОРАЦ.

ОДРАСТАО ЈЕ У ИЗБИШТУ – ЛЕПОМ СЕЛУ

ОДЛУЧИО ЈЕ ДА СЕ УЧИТЕЉСКИМ ПОСЛОМ БАВИ

ПОСВЕТИО ЈЕ ДРУГИМА МЛАДОСТ ЦЕЛУ

БИО ЈЕ ТО УЧИТЕЉ ПРАВИ

ЗНАО ЈЕ МНОГО И ПОРЕД ЈЕЗИКА СРПСКОГ

НИЈЕ ОН САМО ДЕЦИ ПРЕДАВАО

ЗНАО ЈЕ ОН И ОД МАЂАРСКОГ И ОД ТУРСКОГ

И ОДРАСЛИМА ЈЕ КОРИСНЕ САВЕТЕ ДАВАО

ЗБОГ ТОГА ЈЕ УЖИВАО ПОШТОВАЊЕ

И ДАНАС СЕ ЊЕГОВО ИМЕ СЛАВИ

ДОБИО ЈЕ ВЕЧНО ПОСТОЈАЊЕ

А ПЕТРОВГРАДУ СУ ИМЕ „ЗРЕЊАНИН“ ДАЛИ.

Приредио Драгољуб Ђорђевић