Актуелно: ДУГО СКРИВАНА ИСТИНА

Историја је дуго трајање и непрекидно истраживање. Много тога би било данас за све нас непознаница да нису остали писани трагови и документа као сведочење времена.

Да је то тако, сведочи писмо и сачувана скрипта енглеског професора историје Елизабет Баркер, енглеске новинарке, историчарке и државне службенице рођене 1910. године у Оксфорду, преминуле 19. марта 1986. годинe, која је била шеф балканске секције 1942-1945. године и у то време боравила у Грчкој и Југославији (Србији) а захваљујући истраживању СУБНОР-а Србије и академика Жељка В. Зиројевића, дошло до истине.

Дана 25.09.1978. године боравећи у војном одмаралишту Купари, урадила је занимљивог рукопис „Србија 1944. године“ (реферат) који је предала одређеним личностима државног врха Србије и Југославије који, на жалост нигде није објављен. У свом реферату који са пуно историјских чињеница и аргумената говори о стварној ситуацији и односу између четника и партизана и конфронтацији међу њима као и недвосмисленој чињеници о сарадњи четничког команданта Кесеровића и Немаца и  њиховој заједничкој борби против НОВЈ. Објављујући разговор са мајором Рутом који је био у Источној и Централној Србији, Беркерова наводи: „Војна организација Михајловићевог уређења не би могло учинити никад више, пошто је постигло своју садашњу фазу војне несталности и моралног дефетизма. У међувремену ишли би у борбу са партизанима све док би на крају били разбијени.“

Овај реферат Елизабет Баркер који је историјска чињеница везана за документа и стварно стање на терену заправо сведочи о односу четника и партизана јер је реченица из истог. „Кесеровић је био командант који је највише разбеснио британске официре (из изјаве капетана Г.Р.М.Мора) као и чињеницу да је мајор Селби прекинуо односе са Кесеровићем и прешао код партизана“.

ГО СУБНОР Крагујевца и Шумадије имајући у виду ову документацију, одлучио је да уз помоћ и подршку СУБНОР-а Србије, чији је саставни и недељиву део, објави ову скрипту и на тај начин омогући историчарима да непристрасни проучавају нове историјске чињенице, и стварни однос четника и партизана захваљујући др. Елизабет Баркер.