Дани одлуке

ПРВИ ОТПОР ФАШИЗМУ

Слободољубив народ у Србији устао је 27. марта 1941. на демонстрације против срамног Тројног пакта који је потписала влада Цветковића и Мачека са Хитлеровим Трећим Рајхом. Поред масовних демонстрација у Београду, које су организовали КПЈ и антифашисти, масовне демонстрације су изведене у центру Шумадије, слободарском Крагујевцу.

Тог дана слиле су се масе сељака, радника, омладине из целе Шумадије и са заставама и паролама кренули у центар града. Узвикиване су пароле: „Боље рат него пакт, боље гроб него роб“, „Живео Совјетски Савез“.

Учесник ових демонстрација, једини преживели тада ученик гимназије, данас 93-годишњи Власта Божиновић се сећа овог дана и говори:

Било нас је на хиљаде и такво одушевљење код маса се не може заборавити. Ми смо били спремни да кренемо у рат против фашизма. Говорио нам је Мијалко Тодоровић Плави, касније Народни херој, па Драгољуб Миловановић Бена, кога ће 20. октобра 1941. године као осведоченог антифашисту стрељати љотићевци и Немци у Багремару заједно са групом комуниста, Јевреја и других талаца. Демонстрације су трајале до касно у ноћ и биле су одлично организоване. Тог 27. марта Шумадија је показала да је достојна великог Вожда Карађорђа и његових слободара и устаника“ – говори најстарији учесник ових догађаја, учесник НОР-а и активиста СУБНОР-а Крагујевца и Шумадије, Власта Божиновић из Лужница код Крагујевца који не пропушта ни једну манифестацију и годишњицу из НОР-а.

И заиста 27. март је променио точак историје, покренуо га вртоглаво напред и одредио даљу судбину нашег народа. И тада је Србија као никада пре рекла „одлучно НЕ“ фашизму.