САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 870065Укупно посета:
  • 2665297Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ГИНУЛИ СУ МЛАДИ ЗА СЛОБОДУ

Пише: Драгољуб Ђорђевић

Имао је само двадесет година када су га Немци, са још 160 родољуба, у јутро, 6. септембра 1943. године, извели из нацистичког логора у Петровграду и стрељали на стратишту Багљаш.

Тако је скончао тек започети живот Добан Кориолан Беба, ученик четвртог разреда учитељске школе у Вршцу. Страдао је због младалачких, слободарских уверења, због осећања за правду, због жеље за животом достојним човека, због борбе против фашиста, због храбрости да са другом Михајлом Крстићем, из суседне Румуније допрема оружје и муницију за јужнобанатске партизане.

Ухапшен је са групом вршњака из Учитељске школе 6. фебрура 1943, дан уочи двадестог рођендана. Мучен и злостављан по методама злогласног полицајца Јураја Шпилера, држао се јуначки.

Рођен је у Куштиљу 7. фебруара 1943, у селу на домак Вршца, претежно насељеним румунским живљем. Припадао је идеји неустрашивог, вршачког антифашистичког корпуса. Његово име носи основна школа у родном месту, испред које су му захвални мештани подигли споменик.

У Априлском рату, 1941. године, заробљено је 29 војника војске Краљевине Југославије  румунске националности из Куштиља, који су часно вршили своју војничку дужност. У самим борбама са Хитлеровом солдатеском, на бранику домовине, погинуо је Георге Барбу. Њих 27. вратило се из заробљеништва, док је Лазар Патрут стрељан у логору у Немачкој, 1945. непосредно пред ослобођење.

Током ратних година своје животе уткали су у темеље слободе мештани Куштиља – Александар Томић, Милисав Стојаковић, Тодор Пенеа, Трајан Циобора и Петру Лова Патрут.

Поводом рођендана млађаног јунака Добана Кориолан Бебе, СУБНОР Града Вршца, приредио је, уз подршку управе града Вршца и сарадњи са Основном школом и Месном заједницом Куштиљ, Мали час из историје. Свечану песму СУБНОР Србије “Партизан сам, тим се дичим…” и музичку подршку током свечаности, пружио  је трубачки оргестар Фанфара из Куштиља.

Професор Вељко Стојановић, говорио је о значају борбе за слободу, о чувању успомене и важност сећања људе који су за слободу дали своје животе, нагласивши да ће град Вршац, као и увек до сад, давати своју подршку и свој допринос антифашизму, родољубљу и очувању интегритета и суверенитету.

Ученици су са наставницима и директором, код споменика, засадили стабла у оквиру сталне акције СУБНОР Вршац на подизању Паркова мира и слободе.

Мирча Болдовина, директор школе, са великим одушевљењем прихватио је идеју обнове Дана школе и то пренео на своје сараднике и ученике, који су у препуној школској сали, приредили несвакидашњи програм на румунском, српском, француском и енглеском језику, посвећен Добану Кориолану али и свакодневном животу и раду ученика.

„Заједно са члановима и председником СУБНОР града Вршца, сваке године ћемо славити дан рођења нашег великог националног хероја“, рекао је директор  Болдовина.

Допринос успеху приредбе посвећене слободарима из Куштиља дали су ученици четвртог разреда из Војводинаца и Куштиља. Програм су осмислили и  увежбали наставници Фортуз Сузана и Мозор Маринике васпитачица Панчован Денди са ђацима из Војводинаца. А из Кушиљева Васиљев Перса и Зоја Журка, Наталија Стан, професор румунског језика. Стефан Вероника, профессор француског језика, Стојанoвић Адриана, професор енглеског језика и Главоњић Александра, професор српског језика.

Основна школа “Добан Кариолан Беба” у Куштиљу

 

Print Friendly, PDF & Email

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.