САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863343Укупно посета:
  • 2654588Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

Говор  Светомира Атанацковића, Председника ПО СУБНОР-а АП Војводине

СМРТ ФАШИЗМУ!

Желим у име Покрајинског одбора СУБНОР-а АП Војводине, Републичког одбора СУБНОР-а Србије и у своје лично име да вам пожелим срећну 67.годишњицу од ослобођења Града Новог Сада од највећег зла у историји човечанства наци-фашизма. Посебно желим да Вам се захвалим, што сте на овај свечарски дан, дошли да се заједно подсетимо на тренутке радости и тренутке страдања грађана Новог Сада у Другом светском рату.

На данашњи дан, пре 67 година ослобођен је наш вољени град, плаћен крвљу најбољих синова и кћери, бораца народноослободилачке војске и новосадског партизанског одреда.

Наиме, већ почетком октобра 1944. године, почело је окупљање СКОЈ-еваца у разним деловима града, прикупљање  података о кретању и снагама окупатора, његовим намерама и агитовању против окупаторске мобилизације. Посебна директива је била да се прикупи што више оружја.

Током 22.октобра 1944. године, група СКОЈ-еваца посматрала је жељезничку композицију, која је последњи пут прелазила мост наспрам Петроварадинске тврђаве, напуштајући Нови Сад. У возу су се налазиле немачке, усташке и мађарске фашистичке јединице. У паничном бекству, окупатори су у Новом Саду минирали постројења на аеродрому, бетонски мост на међународном путу Нови Сад – Суботица и друге важне објекте. Многа злодела окупатор није успео остварити из разних разлога.

О самом уласку јединица народнослободилачке војске – седме Војвођанске ударне бригаде која је у Нови Сад ушла са падина Фрушке горе преко Раковца и Лединаца, дванаесте ВУБ која је форсирањем реке Тисе код Титела и разбијања окупаторских снага на том правцу јуришала ка Новом Саду и 3. батаљон осме ВУБ који се од Петровграда (Зрењанина) пребацивањем преко реке Тисе код Арадца, крећући се преко Жабља и Римских Шанчева – говориће друг Мита Бугарски, актер догађаја и борац 8. ВУБ. Тих октобарских дана 1944. године, широм су отворена врата слободе наше земље и нашег напаћеног народа, због тога, ми данас упућујемо мисли и сећања оним који нису имали срећу да ту слободу и дочекају, дајући своје младе животе у сламању и уништењу фашизма.

Другарице и другови борци, Даме и господо, драги пријатељи, ја бих Вам са неколико реченица, говорио о времену садашњем.

У години када обележавамо 70 година од дизања устанка народа Србије, борци НОР-а суочени су са великим насртајем на тековине народноослободилачке антифашистичке борбе, поново од оних снага, или њихових потомака који су и током НОБ-е квислинштвом и колаборацијом верно служили окупатору, наносећи највише зла сопственом народу. Неки-назови историчари су толико острашћени, да све то негирају. Неки опет, иако су потомци партизана бораца НОР-а, траже некакво помирење и рехабилитацију највећих злочинаца и то баш у оним крајевима где су почињени.

Вршиоци актуелне власти немају нити право, нити мандат да мире данас још живе партизане, потомке изгинулих и умрлих ратних другова, поштоваоце народноослободилачке антифашистичке борбе са сарадницима фашистичких окупатора Србије и њихових потомака. Изједначавањем жртве и џелата, борце за слободу и сараднике окупатора, потиру се у свести будућим генерацијама немерљив допринос народноослободилачке антифашистичке борбе Србије победи демократског антифашистичког света над фашизмом у Другом светском рату. То је избегавање признавања да су злочини учињени над онима који нису прихватили окупатора, Недићеву квислиншку власт, Љотићев фашистички покрет, четнике Драже Михаиловића и Косте Пећанца, Муслиманску милицију, балисте и др.

Ни у једном цивилизованом друштву не могу се потезом пера, укидати празници и сећања на најважније догађаје из славне прошлости једног слободарског народа.

На крају другарице и другови, драги пријатељи, порука је свима онима који желе лажима и преварама да минимизирају и пониште тековине НОБ-е „Оставите ви на миру партизане, њихову антифашистичку борбу и тековине које сте уживали“.

ЖИВЕЛА СРБИЈА!

[nggallery id=8]
Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.