САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 854770Укупно посета:
  • 2640489Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

Говор Председника ОО СУБНОР-а Апатин

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА
67. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА АПАТИНА

Господине Председниче Општине Апатин, уважени одборници Скупштине општине Апатин, Драги, увек радо виђени, гости, Другарице и другови борци, потомци и поштоваоци НОБ-е, омладино и ученици, даме и господо!

У име Општинског одбора Савеза удружења бораца народноослободилачког рата Апатин и у лично име, грђанима Апатина честитам 24. октобар – Дан ослобођења града и општине од фашистичког окупатора 1944. године.

Са посебним задовољством поздрављам и упућујем добродошлицу представницима СУБНОР-а, на челу са Председником Покрајинског одбора СУБНОР-а АП Војводине и Подпредседником РО СУБНОР-а Србије, другом Светомиром Атанацковићем, Представнике  Секције бораца шесте личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“ из Београда, Представнике СУБНОР-а из Суботице, Сомбора, Сремске Митровице и Бечеја.

Такође поздрављам представнике Удруга бораца и антифашиста, нашим драгим дугогодишњим пријатељима из Борова, Белог Манастира и Осијека, Војске Србије – Првог центра за обуку из Сомбора, Представнике Амбасаде Руске Федерације, средства јавног информисања, културног центра и библиотеке.

Са дужним и дубоким поштовањем поздрављам носиоце „Партизанске споменице 1941.“, ратне и војне инвалиде, резервне војне старешине, родбину и потомке погинулих и умрлих бораца и антифашиста, борце народнослободилачког рата 1941.-1945. године и борце одбрамбеног рата 1990.-1999. године.

Другарице и другови, даме и господо, пре пуних 67 година, 24.октобра 1944. године, славне партизанске једин ице 51. дивизије народноослободилачке војске у садејству  са јединицама херојске Црвене армије, протерале су фашистичку неман и ослободиле град и општину Апатин. Данас, 24.октобра 2011. године, на годишњицу слободе, одајемо пошту и изражавамо неизрециву захвалност борцима и жртвама фашистичког терора, који су своје животе уградили у темеље цивилизацијских вредности, мира и слободе.

Допринос бораца НОР-а, савезничких бораца Црвене армије, посебно оних који су дали своје животе за ослобођење земље, нашег града и општине никада се не смеју заборавити, баш као што се никада не смеју заборавити ни погинулу у одбранбеном рату 1990.-1999 године. 24. октобар је златним словима уписан у историју града и општине. Града, који ове године обележава МИЛЕНИЈУМ свога постојања и то као Дан ослобођења од највећег зла и пошасти 20. века. Овај 24. октобар је слобода, слика која се види, песма која се чује. И слика и песма те слободе, која подразумева рађање и цветање живота, стицање знања и вештина, рада и стваралаштва, толеранције и љубави, праведнији и богатији живот људи, то је линија морала и препознатљивих цивилизацијских вредности ослободилачких и одбранбених ратова Србије, без обзира на све покушаје да се народноослободилачка антифашистичка борба из свести и памћења народа, а посебно младе генерације.

Служећи заветима предака, СУБНОР Апатина и његово чланство доследно је у борби на очувању и неговању тековина НОР-а и антифашистичке борбе, негују их и богате на најбољи начин уз свесрдну помоћ и разумевање Председника Општине др. Живорада Смиљанића и његових сарадника. Борци Апатина владају историјском истином, за њу имају несаломиву храброст, за лаж борци немају талента. Ово данас, 24.октобра 2011. године у Апатину је час историје, што доказују ученици свих школа, омладина и присутни грађани.

Мимоходом, поред бисти Народних хероја, положени су бројн и венци и цвеће на споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора и палим у одбранбеном рату 1990.-1999 године.

На свечан начин, Председник ПО СУБНОР-а АП Војводине и потпредседник РО СУБНОР-а Србије Светомир Атанацковић уручио је ПОВЕЉУ СУБНОР-а АП Војводине Председнику Општине Апатин др Живораду Смиљанићу, као знак признања за свесрдну помоћ у неговању традиција НОР-а у години када обележавамо 70 година од дизања устанка народа Србије, као ЗАХВАЛНИЦУ СУБНОР-а АП Војводине, Секцији бораца шесте личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“ за успешну сарадњу на неговању традиција НОР-а.

 ПРЕДСЕДНИК ОО СУБНОР-а АПАТИН
Стево Драча

[nggallery id=10]

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.