Ослобођење Апатина

Говор Председника ОО СУБНОР-а Апатин

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА
67. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА АПАТИНА

Господине Председниче Општине Апатин, уважени одборници Скупштине општине Апатин, Драги, увек радо виђени, гости, Другарице и другови борци, потомци и поштоваоци НОБ-е, омладино и ученици, даме и господо!

У име Општинског одбора Савеза удружења бораца народноослободилачког рата Апатин и у лично име, грђанима Апатина честитам 24. октобар – Дан ослобођења града и општине од фашистичког окупатора 1944. године.

Са посебним задовољством поздрављам и упућујем добродошлицу представницима СУБНОР-а, на челу са Председником Покрајинског одбора СУБНОР-а АП Војводине и Подпредседником РО СУБНОР-а Србије, другом Светомиром Атанацковићем, Представнике  Секције бораца шесте личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“ из Београда, Представнике СУБНОР-а из Суботице, Сомбора, Сремске Митровице и Бечеја.

Такође поздрављам представнике Удруга бораца и антифашиста, нашим драгим дугогодишњим пријатељима из Борова, Белог Манастира и Осијека, Војске Србије – Првог центра за обуку из Сомбора, Представнике Амбасаде Руске Федерације, средства јавног информисања, културног центра и библиотеке.

Са дужним и дубоким поштовањем поздрављам носиоце „Партизанске споменице 1941.“, ратне и војне инвалиде, резервне војне старешине, родбину и потомке погинулих и умрлих бораца и антифашиста, борце народнослободилачког рата 1941.-1945. године и борце одбрамбеног рата 1990.-1999. године.

Другарице и другови, даме и господо, пре пуних 67 година, 24.октобра 1944. године, славне партизанске једин ице 51. дивизије народноослободилачке војске у садејству  са јединицама херојске Црвене армије, протерале су фашистичку неман и ослободиле град и општину Апатин. Данас, 24.октобра 2011. године, на годишњицу слободе, одајемо пошту и изражавамо неизрециву захвалност борцима и жртвама фашистичког терора, који су своје животе уградили у темеље цивилизацијских вредности, мира и слободе.

Допринос бораца НОР-а, савезничких бораца Црвене армије, посебно оних који су дали своје животе за ослобођење земље, нашег града и општине никада се не смеју заборавити, баш као што се никада не смеју заборавити ни погинулу у одбранбеном рату 1990.-1999 године. 24. октобар је златним словима уписан у историју града и општине. Града, који ове године обележава МИЛЕНИЈУМ свога постојања и то као Дан ослобођења од највећег зла и пошасти 20. века. Овај 24. октобар је слобода, слика која се види, песма која се чује. И слика и песма те слободе, која подразумева рађање и цветање живота, стицање знања и вештина, рада и стваралаштва, толеранције и љубави, праведнији и богатији живот људи, то је линија морала и препознатљивих цивилизацијских вредности ослободилачких и одбранбених ратова Србије, без обзира на све покушаје да се народноослободилачка антифашистичка борба из свести и памћења народа, а посебно младе генерације.

Служећи заветима предака, СУБНОР Апатина и његово чланство доследно је у борби на очувању и неговању тековина НОР-а и антифашистичке борбе, негују их и богате на најбољи начин уз свесрдну помоћ и разумевање Председника Општине др. Живорада Смиљанића и његових сарадника. Борци Апатина владају историјском истином, за њу имају несаломиву храброст, за лаж борци немају талента. Ово данас, 24.октобра 2011. године у Апатину је час историје, што доказују ученици свих школа, омладина и присутни грађани.

Мимоходом, поред бисти Народних хероја, положени су бројн и венци и цвеће на споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора и палим у одбранбеном рату 1990.-1999 године.

На свечан начин, Председник ПО СУБНОР-а АП Војводине и потпредседник РО СУБНОР-а Србије Светомир Атанацковић уручио је ПОВЕЉУ СУБНОР-а АП Војводине Председнику Општине Апатин др Живораду Смиљанићу, као знак признања за свесрдну помоћ у неговању традиција НОР-а у години када обележавамо 70 година од дизања устанка народа Србије, као ЗАХВАЛНИЦУ СУБНОР-а АП Војводине, Секцији бораца шесте личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“ за успешну сарадњу на неговању традиција НОР-а.

 ПРЕДСЕДНИК ОО СУБНОР-а АПАТИН
Стево Драча

Материалы по теме:

Снажни глас Србије – Живан Сарамандић
Објављено у листу "Борац" број 186Сећања Живан Сарамандић почасни члан СУБНОР-а Био је људска громада саздана од непоновљивог човека и великог уметника, пореклом из старе шумадијске ...
Рехабилитација
И жртве квислинга траже правду Председништво Републичког одбора СУБНОР-а Србије покренуло је иницијативу да се пред надлежним судовима, у складу са важећим законима, покрене поступак ...
Медији
ОТВОРЕНО ПИСМО СУБНОР-а ЈАВНОСТИ У СРБИЈИ Од почетка јула, од Дана борца до Дана устанка, широм наше државе одржавају се масовни скупови народа који одаје ...
Говор на скупу у селу Шалудовцу – Хомоље
Општина Параћин, 28.07.2011. Говор председника СУБНОР-а Србије на скупу у селу Шалудовцу – Хомоље            Другарице и другови, поштовани учесници скупа, Обележавамо 70. година од формирања Ћупријско-Параћинске ...
Слобода се вратила у Брчко
 Мира Михајловић Откривањем статуе – симбола „СЛОБОДЕ“,  нa партизанском спомен гробљу, поред постројених 17 бисти народних хероја у Брчком, свечано је обележена 70.-та годишњица устанка ...