78. ГОДИНА СЛОБОДЕ У ВЛАДИЧИНОМ ХАНУ

У Србији, међу првим ослобођеним градовима у Другом светском рату били су градови на југа Србије: Сурдулица, Врањска Бања, Врање и Бујановац и Владичин Хан 08.09.1944. године.

Тог су дана борци Осме српске бригаде кренули су, храбро и достојанствено, из правца Сурдулице и Белог Поља у ослобађање Владичиног Хана и он је ослобођен истог дана ослобођен од бугарског окупатора.

Почаст погинулима дата је крај импозантног споменика ослободиоцима Владичиног Хана на Кули, минутом ћутања и полагањем венаца: Општине Владичин Хан, Војске, полиције, СУБНОР-а Општине Владичин Хан, СУБНОР-а Округа Пчињског, СУБНОР-а Града Врања, Основне школе и СПС Владичин Хан, уз присуство великог броја ученика за које је ово и био својеврсни час историје испред Споменика ослободиоцима.Дан ослобођења је честитао и присутнима се обратио Драгутин Димчевски, председника Општинског одбора СУБНОР-а Владичин Хан. Он је својим садржајним говором посебно истакао чињеницу да је из једне мале општине Владичин Хан у партизанским јединицама у Другом светском рату учествовало 1.531 борац, и да је од њих њих живот за слободу дало 139 бораца овог места. Томе треба додати и да су бугарски фашисти многа села спалили и да су свирепо убили 663 невиних људи, а у Бугарску депортовали око 2.300 људи. Тек онда се стиче права слика о датим жртвама Владичиног Хана и о великом доприносу ове, по броју мале, али по исказаном родољубљу и патриотизму, веома велике општине. Димчевски наглашава да ми требамо бити поносни на наше претке а не да их се стидимо јер су наши преци ратовали на страни правде, истине и слободе, да чистог образа будемо поносни на њихово учешће у Другом светском рату. Заслуга ове општине је и у самом развоју народно-ослободилачког покрета, где су партизанске јединице из овог краја током рата прерасле у веће јединице које су ослобађале и друге делове Југославије.

Одавањем дужне почасти и самим чином културе сећања на све погинуле борце и цивилне жртве у борби против фашизма у Другом светском рату и обележавањем свих значајних историјских датума, СУБНОР Општине Владичин Хан, на достојанствен начин негује слободарске и патриотске традиције свих ослободилачких ратова Српског народа.

Миодраг Велиновић

08.09.2022. Владичин Хан