ЈАМЕНА – 80 ГОДИНА ОД ЗЛОЧИНА КОГА НЕ СМЕМО ЗАБОРАВИТИ

У организацији Месне заједнице и СУБНОР-а општине Шид у селу Јамена обележена  је годишњица страдања мештана овога села и околине 1942. године.

Присутне су поздравили Божо Симић, председник Савета МЗ Јамена, Јовица Степанић председник СУБНОР-а Шида, заменик председника општине Шид Ђорђе Томић и потпредседник СУБНОР-а АП Војводине Предраг Вукмирић.

Након великог злочина над шидским Србима, Јеврејима и Ромима током лета 1942. године, усташе су се устремиле на већинскa српска села у тадашњем Шидском срезу: Јамену, Адашевце и Вишњићево (Грк). Из ова три села, поред претходно у Јасеновац одведених 414 Рома, усташе су у логор одвеле и 697 Срба. Готово сви су убијени. Укупно у току рата само је из Јамене страдало око 1500 мештана.

На нашим просторима 1942. година остаће дубоко урезана у историју патње и страдања нашег народа. То је година стравичног злочина названог Рација који је у јужној Бачкој однео на десетине хиљада живота, година страдања народа Козаре и Поткозарја, година крвавог усташког пира и акције Виктора Томића. У свим тим крвавим акцијама страдао је голоруки народ који је својим крвницима био крив само зато што је друге нације, вере или уверења.  Злочинци су им убијали достојанство, право на постојање, а на крају им одузимали и живот у бруталним акцијама или у логорима смрти попут Јасеновца. Убијати маљевима и ножевима и истребљивати читав један народ због имена, вере, нације – ништа тај циљ не може рационално да објасни остављајући увек отворено питање ЗАШТО. Ако је то био покушај да се уништи читaв један народ, онда је тај пројекат ипак пропао јер смо сви ми деца тих невиних жртава, или њихови рођаци, њихова браћа и сестре кроз чије ће сећање наставити да живе стотине хиљада знаних и незнаних невиних жртава једне наказне идеологије и идеје.

Културно-уметнички програм употпунили су ђаци Основне школе „Филип Вишњић“ из Јамене, а служен је и парастос жртвама овог стравичног злочина.

  1. септембар 2022.