OБЕЛЕЖЕНА 78.ГОДИШЊИЦА ОД ОСЛОБОЂЕЊА ВРАЊА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

СУБНОР Града Врања реализовао је низ активности поводом 7. септембра 2022. године – Дана ослобођења Врања у Другом светском рату.

У оквиру свечаног обележавања 78. годишњице ослобођења Врања од окупације бугарских фашиста уприличени су свечани пријеми бројне делегације СУБНОР-а Града Врања, на челу са председником бригадним генералом Зораном Лубуром, код: Команданта 4. бригаде КоВ.ВС бригадног генерала Новице Петровића, градоначелника Врања др.Слободана Миленковића, и начелника полицијске управе Врање, господина Саше Недељковића.

Командант 4. бригаде КоВ ВС изразио је задовољство сарадњом са СУБНОР-ом, као изузетно одговорном и организованом организацијом бораца која је чувар слободарских традиција Српског народа и поуздан партнер у реализацији договорених активности.

Председник СУБНОР-а срдачно је захвалио Команданту и његовим сарадницима на разумевање и изузетно успешној сарадњи са нашом војском у обележавању традиција свих ослободилачких ратова Србије и одржавању Спомен-обележја борцима.

Градоначелник Врања др. Слободан Миленковић је истакао данашњи, велики дан за све грађане Врања, и прилика је да се још једном и по ко зна који пут подсетимо наше прошлости и славних предака, захваљујући којима ми данас живимо у слободи. Наш је заједнички задатак кроз реализацију заједничких пројеката да негујемо патриотизам, антифашизам и чувамо истину наше историје. Све те вредности требамо пренети на омладину. Упознати је са нашом прошлости и славним прецима и њиховој борби за слободу српског народа, што је веома важно у времену у којем живимо.

Председник СУБНОР-а Врања Зоран Лубура, бригадни генерал у пензији  захвалио је градоначелнику на подршци града Врања СУБНОР-у Врања што резултира томе да је СУБНОР Врања једно од најуспешнијих удружења у Србији. СУБНОР је спреман за сваки вид сарадње, а у наредном периоду планирамо и заједничке пројекте који су важни за чување историје Врања и околине, а у наредном периоду надамо се и већој сарадња.

Обележавање 78. годишњице ослобођења Врања у Другом светском рату настављено је Свечаном седницом Скупштине града Врања.

На  седници је веома садржајан говор имао председник Скупштине града Врања др Дејан Тричковић, истичући да је Други светски рат био велико страдање са несагледивим последицама.

Након Свечане седнице, на платоу испред Споменика револуције, интонирањем државне химне Републике Србије, почела је централна комеморативна свечаност као и рециталом песме “Слобода“ ученика врањске гимназије а затим је хор Музичке школе “Стеван Мокрањац“ Врање отпевао партизанску песму “Коњух планином“. Почаст је одата и минутом ћутања погинулим борцима ослободиоцима Врања и околине.

За упокојење жртвама врањског краја у Другом светском рату помен је служило Свештенство Епархије Врањске.

Водитељка свечаности је нагласила: “Деветог априла 1941. године Немци су ушли у Врање и окупирали град. Двадесет другог априла 1941. године град предају бугарским фашистима који чинећи највећа злодела народу овог краја и југа Србије владају до 7. септембра 1944. године али до 7. септембра много је крви проливено, претрпљено много патњи и душевног бола“.

О историјским чињеницама ослобођења Врања у Другом светском рату садржајно је говорио Председник СУБНОР-а Врања Зоран Лубура, бригадни генерал у пензији, истаквши:

“Припала ми је част да у име председника СУБНОР-а Србије Видосава Ковачевића, генерал мајора у пензији и бораца све Вас поздравим и да Вам честитам 7. септембар дан ослобођења Врања. Окупили смо се испред овог величанственог Споменика револуције да се подсетимо, да поменемо и да никада не заборавимо овај важан историјски датум у Другом светском рату. Овај импозантни споменик и симбол слободарског духа Врања, Врањанаца и југа Србије. Споменик је симбол отпора окупатору, симбол јединства и борбе за слободу Врања и околине.

На данашњи дан припадници Народноослободилачких партизанских одреда ушли су у Врање.

Као резултат претходних успешних борби ослобођена је Сурдулица, Крива Феја, Врањска Бања и околине Врања и колика је радост била мештана ослободиоца Врања јасно говори историјски снимак уласка ослободиоца у Врање са чувеним Властом Стоиљковићем на коњу и када су ослободиоци и грађани дуго чекајући слободу заједно обележили и прославили.

На жалост, 954 борца Врања и околине дало је своје животе за слободу коју данас живимо, а поред њих страдало је 660 недужних цивила и ми никада 1614 жртава не смемо да заборавимо. Њихова дела којим су нас задужили да се трајно сећамо, да их споменемо, обележавамо и да на младе генерације преносимо традицију слободарску, слободарски дух, јер ко не поштује своју прошлост не може и да се нада светлој будућности, нагласио је генерал Зоран Лубура.

Почаст погинулим борцима и жртвама жртвама Врањског краја у Другом светском рату одата је и полагањем венаца бројних делегација:

У име грађана Врања венац је положио и почаст одао Градоначелник Врања др. Слободан Миленковић са сарадницима. У име МО и Војске Србије  венац је положио и почаст одао командант 4.бригаде копнене војске бригадни генерал Новица Петровић са сарадницима. Венац је положио и почаст одао народни посланик Драган Николић. У име Градске општине Врањска Бања венац је положио и почаст одао председник општине Драган Сентић са сарадницима. У име Полицијске Управе Врање венац је положио и почаст одао Начелник Саша Недељковић са сарадницима. Венац је положио и почаст одао начелник центра Безбедносне информативне агенције у Врању, са сарадницима. Венац је положио и почаст одао у име СУБНОР-а Града Врање председник Зоран Лубура, са сарадницима. Венац су положиле с ве остале борачке организације Врања, а након тога је хор Музичке школе “Стеван Мокрањац“одпевао је партизанску песму “Билећанка“.

Градоначелник Врања др.Слободан Миленковић, у свом је говору нагласио да у историји сваког града постоје догађаји и датуми који су од пресудног значаја за грађане који у њему живе. Слобода се слави управо данас а 7. септембар је датум који је златним словима уписан у историји нашег града, то је дан када је Врање ослобођено од окупатора, то је дан који у нама изазива дубоке  емоције које се могу  сажети кроз једну реченицу. Никада нећемо заборавити нашу прошлост. Сећања на овај датум не бледе. Поштовање према ослободиоцима дубоко је усађено у сваком од нас. Чињенице говоре да су Немци у Врању ушли 9. априла 1941. године да су га 22.априла 1941. предали бугарским фашистима. Међутим житељи Врања и грађани околине робовали до 7.септембра 1944.године кад је град Врање ослобођен уз учешће бораца 22.Српске дивизије НОВ Југославије.

Негујући слободарске вредности предака ми њихови потомци настојимо да трасирамо пут којим ће у будућности ићи наша деца и будуће генерације. То је слободарски дух који се темељи на правим вредностима за које се залажемо ми као и модерна Европа којој тежимо.

Вредностима које значе раст, напредак и развој нашег друштва. Управо због свега тога и годинама које су пред нама трудићемо се да наставимо политику мира и толеранције, оснаживању града у сваком смислу пре свега инфра структурним и комуналним уређењем, довођењем нових инвеститора, стварањем услова за останак младих и развој наше друштвене заједнице у целини, истакао је др Слободан Миленковић

Свечана церемонија је завршена уз песму Исмете Крвавац “Земљо моја“, коју је испевао хор средње Музичке школе “Стеван Мокрањац“ Врање.

Зоран Бургић