ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ПИРОТА ОД ФАШИСТИЧКЕ ОКУПАЦИЈЕ

Градски одбор СУБНОР-а Пирота реализовао је 8. септембра обележавање Дана ослобођења Пирота од фашистичке окупације на спомен обележју “Партизанско гробље” где је 5. марта 1942. године стрељано 10 бораца народноослободилачког покрета.

Након поздрављања присутних и интонирања химне Р.Србије приступило се полагању цвећа и венаца. Поред Градског одбора СУБНОР-а Пирота цвеће су положиле делегације: Пиротског управног округа (Начелница, госпођа Драгана Тончић), Града Пирота (заменик градоначелника, господин Милош Цолић и председница скупштине града Пирота, госпођа Милена Димитријевић), Полицијске управе Пирот, Градског одбора СПС Пирот, Удружења грађана “Рођени за Пирот”, Удружења РВС града Пирота, Организације “Бесмртни пук” за град Пирот, “Слободне зоне” Пирот и СУБНОР-а Лесковац, Зајечар, Врање, Неготин и Књажевац.

По полагању цвећа и венаца минутом ћутања одата је почаст свим погинулим и настрадалим у Другом светском рату.

Говор о овом значајном датуму, 78. годишњици од ослобођења Пирота и околине од фашистичке окупације, значају антифашистичке борбе и неговању патриотизма одржао је председник СУБНОР-а града Пирота, Пецо Тодоровски у којем је истакао да је из Пирота у НОР-у учествовало 16.000 бораца, од којих је 4.000 хиљаде рањено, а 2.000 дало живот за слободу. Пирот има три народна хероја: Миливоја Манића “Албанту”, Благоја Костића “Црног Марка” и Синишу Николајевића.

У име СУБНОР-а Србије присутне је поздравио Анђелко Милићевић, координатор СУБНОР-а Србије за јужну, југоисточну Србију и Расински округ који је између осталог истакао значај неговања слободарских традиција.

Испред градске управе Пирота, окупљене грађане и госте поздравио је заменик градоначелника Пирота, Милош Цолић наглашавајући важност сећања прошлости, никако да будемо злопамтила али да не заборавимо шта је било и ко је заслужан за нашу садашњицу.

Присутнима се обратио и координатор СУБНОР-а Пирот за Пиротски округ Милан Стојановић захваљујући се свима на присуству и на томе што не заборављају своју историју.

Пригодан културно-уметнички програм извело је певачко друштво “Златно грло” и ученици ОШ “Свети Сава”.

Поводом данашњег дана заслужним члановима СУБНОР-а Пирота, појединцима и организацијама које су умногоме помогла рад СУБНОР-а Пирота додељене су признања  СУБНОР-а Србије и СУБНОР-а града Пирота.