80. ГОДИШЊИЦА ЛОМНИЧКЕ БОРБЕ

У организацији СУБНОР Србије – Градски одбор Крушевац, у селу Велика Ломница, код Спомен плоче посвећене једном од најзначајнијих догађаја из Другог светског рата, обележена је 80. годишњица битке између јединица НОВ Југославије и окупаторских снага, која по обиму, снагама и жртвама спада у ред већих битака на простору крушевачког краја током целог ратног периода.

Делегација Градског одбор СУБНОР Крушевац на челу са председником Градског одбора господином Бојаном Томићем положила је венац и одала пошту борцима који су дали своје животе у овом оружаном сукобу.

Поред делегације СУБНОР-а Крушевац, обележавању овог догађаја присуствовали су представници локалне самоуправе, Команде гарнизона Крушевац, делегацијe више удружења која негују традиције из историје српскога народа као и мештани и ђаци месне заједнице Велика Ломница који су приредили пригодан рецитал.

СУБНОР Србије – Градски одбор Крушевац, је овом приликом уручио захвалницу СУБНОР-а Србије Живораду Степановићу постхумно, легендарном борцу Расинског партизанског одреда и виновнику овог догађаја, који је преминуо 04.07.2023. године, за све што је учинио током свог живота на неговању тековина ослободилачких ратова. Захвалницу је примио његов унук Александар, који је учинио велику част да данас буде овде на обележавању овог догађаја.

Иначе, 13. априла 1944. године, борци Расинског партизанског одреда, уз подршку делова Друге и Треће јужноморавске бригаде НОВ Југославије, извеле су на простору овог дела Јастрепца изненадни напад на немачку комбиновану војну јединицу.

У зору око 5 и 30 часова главнина немачких снага је дубоко зашла у атар села Велика Ломница и то је био сигнал за отпочињање напада. Након неколико сати оружаних дејстава, негде око 11 часова, немачке јединице су биле укљештене у средишњем делу села Ломница са блокираним правцем за извлачење. Око поднева немци отпочињу хаотично повлачење према Крушевцу.

У борби је, према немачком извештају, из строја избачено 93 војника вермахта, од којих је 14 погинуло. У борби одред је запленио 50 пушака, шест аутомата и 14 пушкомитраљеза, али је имао 6 погинулих и 7 рањених бораца.

Током борбе јединице НОВ су показале је висок степен мобилности и способности за герилску борбу у ограниченом времену за реаговање.

Ова борба и победа имали су широки одјек у народу крушевачког краја и шире, у циљу глорификације партизанске војске, што се убрзо одразило у значајном повећању броја нових бораца у народноослободилачким одредима на овим просторима, а то је нешто касније довело до прерастања Расинског одреда у 16. Српску бригаду, која је имала запажену улогу у завршним борбама за ослобођење Србије и Југославије у току 1944. и 1945. године.

Наведену активност су медијски подржали Регионална РТК Крушевац и Телевизија плус.