САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816403Укупно посета:
  • 2553709Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СЛОГУ И ЈЕДИНСТВО МОРАМО ДА ЧУВАМО

Западни Срем се дигао 24. фебруара 1942. против усташког терора и њихових злочинаца, осведочених црнокошуљаша Павелићеве солдатске. Ватра устанка је планула у Адашевцима, а затим се проширила широм Срема.

Крај спомен обелиска погинулим борцима НОР-а и жртвама фашистичког терора венце су положиле делегације СУБНОР-а Адашеваца, Шида, Вуковара, Бијељине, Пилице (РС), Сремске Митровице, Илинаца, Мартинаца, Шумадије, Крагујевца, Раче, Тополе, Аранђеловца, ученици Основне школе ”Вук Караџић” из Адашеваца и чланови породица погинулих слободара.

У име СУБНОР-а Србије и председника Душана Чукића, венац је положио потпредседник пуковник проф. Жељко Зиројевић који је у обраћању, између осталог рекао:

„Клањамо се најбољим синовима и кћерима Адашеваца и Западног Срема који су као један кренули у борбу против фашиста и њихових слугу усташа. Овај народ је знао да цени, чува и да се бори за слободу да ми живимо у миру и будемо достојни настављачи оних који су себе узидали у темеље наше земље.

Наш СУБНОР Србије као јединствена организација увек се борио за Отаџбину, за нашу мајку Србију. На нас су нападали многи агресори и завојевачи али смо ми увек били на бранику земље. И увек ће бити тако. Сада је најважније да будемо сложни и чувамо антифашизам као највећу светињу”.

Скупу су се обратили Јовица Степанић из СУБНОР-а Шид а у име антифашиста Вуковара Лазо Ђокић. Пригодан програм извели су ученици ОШ „Вук Караџић“ казујући стихове посвећене Адашевском устанку и њеним вођама.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Ведро
06:2418:38 CEST
ПетСубНед
min 5°C
21/7°C
26/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.