Адашевци

СЛОГУ И ЈЕДИНСТВО МОРАМО ДА ЧУВАМО

Западни Срем се дигао 24. фебруара 1942. против усташког терора и њихових злочинаца, осведочених црнокошуљаша Павелићеве солдатске. Ватра устанка је планула у Адашевцима, а затим се проширила широм Срема.

Крај спомен обелиска погинулим борцима НОР-а и жртвама фашистичког терора венце су положиле делегације СУБНОР-а Адашеваца, Шида, Вуковара, Бијељине, Пилице (РС), Сремске Митровице, Илинаца, Мартинаца, Шумадије, Крагујевца, Раче, Тополе, Аранђеловца, ученици Основне школе ”Вук Караџић” из Адашеваца и чланови породица погинулих слободара.

У име СУБНОР-а Србије и председника Душана Чукића, венац је положио потпредседник пуковник проф. Жељко Зиројевић који је у обраћању, између осталог рекао:

„Клањамо се најбољим синовима и кћерима Адашеваца и Западног Срема који су као један кренули у борбу против фашиста и њихових слугу усташа. Овај народ је знао да цени, чува и да се бори за слободу да ми живимо у миру и будемо достојни настављачи оних који су себе узидали у темеље наше земље.

Наш СУБНОР Србије као јединствена организација увек се борио за Отаџбину, за нашу мајку Србију. На нас су нападали многи агресори и завојевачи али смо ми увек били на бранику земље. И увек ће бити тако. Сада је најважније да будемо сложни и чувамо антифашизам као највећу светињу”.

Скупу су се обратили Јовица Степанић из СУБНОР-а Шид а у име антифашиста Вуковара Лазо Ђокић. Пригодан програм извели су ученици ОШ „Вук Караџић“ казујући стихове посвећене Адашевском устанку и њеним вођама.