САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 844355Укупно посета:
  • 2620881Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ПОМОЋ БОРЦИМА И ВОЈНИМ ИНВАЛИДИМА

Овогодишњим пројектом активности Републичког одбора СУБНОР-а кога је усвојило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања као и претходне три године посебан значај придаје се борачко инвалидској заштити бораца и војних инвалида.

У том циљу ове године планирано је одржавање саветовања у Алексинцу, Краљеву, Кикинди, Зрењанину и Смедереву. На овим саветовањима, које заказује председник СУБНОР-а Душан Чукић, поред одбора СУБНОР-а на нивоу једног или више округа учествују директори установа здравствене и социјалне заштите и председници локалних органа управе. Саветовање организује Комисија за борачко инвалидску заштиту у сарадњи са одбором СУБНОР-а у месту одржавања.

Такво саветовање одржано је у Краљеву на коме су учествовали председници одбора СУБНОР-а Рашког округа. На основу уводног излагања Душанке Лукић Хавелке, председника Комисије за борачко инвалидску заштиту РО СУБНОР-а и осталих учесника у расправи констатовано је следеће:

  • да одбори СУБНОР-а у Краљеву, Новом Пазару, Тутину, Врњачкој Бањи, Сјеници и Рашкој не добијају никакву помоћ од локалних органа управе;
  • да до сада нису имали никакав контакт ни са установама социјалне и здравствене заштите у свом месту;
  • да сами борци нерадо примају сугестије да користе права у систему социјалне заштите због тога што не познају та права у овом систему и мисле да су она намењена за материјално необезбеђена лица;
  • да ни сами органи СУБНОР-а нису имали у виду ова права и зато нису ни остваривали сарадњу са установама социјалне заштите.

На састанку им је уручен упитник на основу кога би се у личним контактима са борцима и војним инвалидима приликом њиховог попуњавања установило социјално, здравствено и материјално стање сваког борца. Образложење о начину попуњавања упитника изнео је др Христо Анђелски, члан Комисије за социјално здравствену заштиту РО СУБНОР-а.

На основу упутстава која су примили на овом саветовању усвојени су следећи закључци:

  • да одбори СУБНОР-а који су присуствовали овом саветовању спроведу упитнике у року од двадесет дана;
  • да на основу података добијених у упитнику одбори СУБНОР-а утврде своју обавезу да пруже помоћ најугроженијим борцима и војним инвалидима;
  • да одбори СУБНОР-а попуњене упитнике доставе Комисији за борачко инвалидску заштиту РО СУБНОР-а која ће их обрадити и сачинити извештај за сваку општину да би одбори СУБНОР-а на основу тог извештаја планирали и реализовали свој део обавеза на унапређењу стања бораца и војних инвалида и да би их користили за извештавање локалних органа управе о стању и проблемима бораца и војних инвалида у општини;

Састанак је одржан у геронтолошком центру у Матарушкој Бањи где су се учесници саветовања упознали са делатношћу и условима смештаја у овој установи. Исказали су спремност да ће сарађивати са овом установом, а директорка установе је обећала да ће за борце и војне инвалиде обезбедити приоритет за смештај.

Са саветовања

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.