Алексинац: ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Одавањем почасти и полагањем венаца на Спомен костурницу страдалим војницима и цивилним лицима у Првом светском рату на Старом гробљу у Алексинцу, у петак 11. новембра је обележен – Дан примирја у Првом светском рату.

Венце су положили – у име локалне самоуправе заменица председника општине Маријана Радивојевић, председник Одбора за обележавање празника, годишњица и јубилеја Општине Алексинац проф. Зоран Стевановић и делегације Унија бораца Алексинац.

Дан капитулације Немачке у Првом светском рату је државни празник у Републици Србији, који се обележава на данашњи дан. Дан примирја установљен је у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у Француској у Компијену у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, потписано примирје у Првом светском рату, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају 28. јуна 1919. године.

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијина рамонда, угрожена врста која расте на истоку Србије и на планини Кајмакчалан на којој је српска војска водила жестоке борбе против Бугара, током стварања предуслова за пробој Солунског фронта.

11.11.2022